ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


luni, 10 august 2009

Solarul cauzează cancer

Cercetătorii de la Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (IARC) trag un serios semnal de alarmă: o persoană sub 35 de ani care frecventează solarele pentru a obţine un bronz artificial are cu 75% risc mărit de a se îmbolnăvi de melanom, cel mai agresiv tip de cancer al pielii. Cancerul de piele este printre cele mai des întâlnite forme de cancer şi aproape 90% din cazuri pot fi legate direct de expunerea la radiaţii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele dar există câteva categorii de persoane care au o predispoziţie mai mare. Acestea sunt: persoanele cu ten deschis la culoare, ochi albastri sau verzi, păr blond sau roşcat; persoanele care au multe aluniţe sau pistrui; cei care trăiesc sau petrec mult timp în zone montane (expunerea la ultraviolete creşte cu altitudinea); persoanele care se ard uşor când se expun la soare sau care se bronzează foarte greu datorită insuficienţei de melanină dar şi cei cei care au antecedente personale de cancer sau au cazuri în familie, au un risc genetic crescut. Se pare că expunerea la razele ultraviolete este la fel de nocivă ca şi fumatul. În timp ce radiaţiile UVB cauzează "arsuri solare", radiaţiile UVA cauzează îmbătrânirea prematură a pielii şi dereglări ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele. Factorul de protectie solară (SPF) se referă numai la nivelul echivalent de arsură (radiaţie UVB), dar nu şi la efectele similare ale radiaţiei UVA. Produsele de protectie solară care asigură protecţie numai împotriva radiaţiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranţă, întrucât acestea permit radiaţiilor periculoase UVA să ajungă la piele, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Alegerea şi de aplicarea produselor cu factor de protecţie solară sunt extrem de importante. Nivelul factorului de protecţie se încadrează între 6 şi 50+. Persoanele blonde, cu ochii albaştri şi pielea deschisă la culoare trebuie să folosească un factor de protecţie mai mare decât cele brunete, cu pielea măslinie. Aşadar, foloseşte doar produse ce specifică pe ambalaj că au protecţie dublă faţă de UVA şi UVB sau produse special concepute pentru copii. Treptele de protecţie solară ale produselor din comerţ sunt: protecţie scazută: (6, 10 SPF), protecţie medie: (15, 20, 25 SPF), protecţie ridicată: (30, 50 SPF) şi protecţie foarte ridicată: (50+ SPF).Pentru copii este indicată aplicarea unei creme cu un factor de protecţie cât mai mare, cu 30 minute înainte de expunerea acestuia la soare. Pe plajă, cea mai bună variantă este ca cel mic să fie parţial îmbrăcat, cu haine din material dens (bumbac), ce oferă protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete; daca materialul este ud, o parte din protecţie se pierde. Copilul trebuie sa poarte neapărat şi o pălărie cu boruri care să-i protejeze faţa, urechile şi gâtul.

Niciun comentariu:

Arhivă blog