ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


luni, 31 august 2009

Invazie de pisici în Rodnei

Primăria invită reghinenii să adopte câini, de la adăpostul câinilor fără stăpân. Administraţia locală a înfiinţat serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân şi azilul pentru câini fără stăpân, din strada Gării fără număr, situate la ieşirea din Reghin spre Ideciu de Jos. Acolo există momentan aproximativ 80 de câini îngrijiţi de fundaţia Fiducia în colaborare cu primăria Reghin şi alţi 30 de patrupezi pentru care s-au construit recent adăposturi. Iubitorii de animale care au posibilităţi şi condiţii, pot apela la acest adăpost, pentru a adopta animale. Variantele sunt numeroase, pentru că se găsesc aici, câini de toate mărimile şi rasele, foarte frumoşi şi prietenoşi. Îngrijitorii le vor spune acestora şi cum trebuie să se ocupe de creşterea şi îngrijirea câinilor adoptaţi. Însă, pisicile nu au parte de acelaşi privilegiu. Pisicile s-au înmulţit rău de tot pentru că legislaţia nu spune să fie castrate şi acestea, ci doar câinii. În timp ce câinii au fost sterilizaţi, pisicile s-au înmulţit nestingherite. Tot mai mulţi reghineni au ajuns să se plângă de numărul mare de pisici care umblă nestingherite prin oraş. După ce ani la rând ne-am confruntat cu un număr ridicat de câini comunitari, numărul crescând al felinelor dă din nou bătăi de cap reghinenilor.Problema pisicilor care bântuie fără scrupule printre ghenele de gunoi din jurul blocurilor nu este chiar nouă, dar odată cu venirea sezonului de împerechere, prezenţa lor poate ajunge subiect de dispută între iubitorii de animale care le oferă mâncare, şi persoanele care le alungă şi care nu suportă miorlăiturile felinelor. Unul dintre cartierele reghinene care sunt “afectate de invazia” pisicilor este cartierul Rodnei unde, în spatele blocului 14, în containere şi în jurul acestora, imediat după lăsarea serii se adună un număr mare de pisici. Asta nu ar fi deranjant, însă felinele deranjează fie prin zgomot şi agresivitate. Pisicile transmit omului mai multe boli grave, printre care rabia, dar si toxoplasmoza si leptospiroza. Rabia este provocată de un virus care se găseşte în saliva animalelor şi se manifestă prin tulburări ale sistemului nervos, urmate de paralizie şi chiar moarte. Muşcăturile provocate la faţă, cap, gât sau mâini sunt considerate ca fiind cele cu risc crescut. Pisicile sunt printre principalele animale care transmit rabia la om, iar rănile cauzate de muşcătura acestora sunt mai puţin vizibile decât muşcăturile câinilor. Toxoplasmoza afectează în principal persoanele cu sistemul imunitar slab. Dacă o persoană însărcinată este infectată, boala se transmite şi la copil. Leptospiroza este o altă boală ce poate fi transmisă de pisică la om. Aceasta se transmite fie prin contact direct cu animalul, fie prin apa contaminată de urina animalelor. Manifestarea bolii este complexă şi începe cu febră de 39 - 40 de grade C, cefalee, dureri musculare, greţuri şi vărsături, dar îşi poate modifica aspectul pe parcursul evoluţiei.

Niciun comentariu:

Arhivă blog