ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


joi, 20 august 2009

Fiecare naştere care se termină cu bine....este un miracol

De Dr. Viorel Fejer, ginecolog în cadrul Spitalului „Dr.Eugen Nicoară” din Reghin, am auzit cu toţii. Dar, în realitate, nu ştim prea multe despre persoana sa. Am fost tentată să aflu mai multe despre omul care este o enciclopedie în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. Am avut şi fericita ocazie de a găsi o portiţă în programul dânsului pentru a-i adresa întrebările de mai jos:
Reporter: Cum arată o zi din viaţa Dvs.?
Dr. Viorel Fejer: Viaţa mea se derulează de ani de zile între naveta Târgu Mureş-Reghin şi retur, timp în care sunt angajat într-o luptă permanentă cu boala sau cu dorinţa de a aduce pe lume copii sănătoşi în cadrul muncii mele cotidiene la Maternitatea Reghin. Munca continuă în cabinetul meu de consultaţii, de care sunt mândru de cum am reuşit să-l amenajez. Urmează drumul spre casă, adică la Tg.Mureş, ştiri, cărţi fel şi fel, somn şi o nouă zi poate începe.
Rep: Care sunt hobby-urile, temerile şi superstiţiile Dvs.?
Dr. V. F.: Hobby-urile mele sunt cititul şi gătitul. Citesc cărţi de specialitate, beletristică, completez careuri de Sudoku. La gătit sunt un tradiţionalist, nu prea experimentez, deşi mi-am propus asta cândva. Nu sunt superstiţios, nu mă tem de ziua de mâine care oricum va veni. Temerea mea cea mai mare este legată de complicaţiile profesiunii mele şi de o eventulă limitare a posibilităţilor de rezolvare a acestora.
Rep: Ce mâncaţi şi ce activitate fizică faceţi ca să vă menţineţi sănătos?
Dr.V.F.: Cum am mai spus sunt un tradiţionalist. Din păcate mişcare nu prea fac, fiind legat de navetă şi timp liber. Ca orice om îmi propun periodic să reiau activitatea fizică, lucru pe care îl amân permanent.
Rep: Cum „ţineţi pasul” cu evoluţiile din lumea medicală?
Dr.V.F.: Pentru a fi permanent la curent cu noutăţile medicale am posibilitatea de a participa anual la congrese, conferinţe de specialitate, prezentări de medicamente noi şi cursuri postuniversitare de specialitate.
Rep: Cu ce probleme şi bucurii vă întâniţi la locul de muncă?
Dr.V.F.: Bucuriile cele mai mari mi le oferă colectivul secţiei noastre care prin competenţă, bunătate şi profesionalism încearcă să aducă pacientelor noastre un dram de linişte şi mulţumire sufletească pe lângă modalităţile de tratament pe care le oferim. Probleme sunt destule şi acum mai mult decât anul trecut. Oare o fi „criza”? Cele mai mari probleme ale secţiei sunt lipsa condiţiilor corespunzătoare hoteliere, aspect care sperăm că se va ameliora în lunile care urmează
.Rep: Cum stau lucrurile în Reghin, din punct de vedere al educaţiei sexuale?
Dr.V.F.: Educaţia sexuală este la pământ, atât în Reghin cât şi în toată ţara. Tinerele fete ştiu o mulţime de lucruri legate de sex, dar prea puţin despre educaţie sexuală. Din păcate informaţiile provin din surse false, greşite şi tendenţioase. Cred de asemenea ca accesul este prea facil la informaţii necorespunzătoare despre sex.
Rep: La şcoală se fac lecţii de educaţie sexuală, în cadrul orelor de dirigenţie. Mă îndoiesc că elevii au încredere în diriginte atât de mult încât să ceară un sfat sincer, să pună întrebări personale şi cred că medicul ginecolog este primul om, în România, care realizează o adevărată educaţie sexuală. Aşa este?
Dr.V.F.: Un ginecolog sau un psiholog ar putea oferi informaţii competente şi pertinente despre sex, ”avantaje”, riscuri, despre moralitate. Cel mai uşor şi mai dezinteresat sfat poate fi primit de la mame. Dar fetele zilelor noastre nu mai discută cu mamele lor. Influenţa anturajului este absolut periculoasă şi tendenţioasă, iar şcoala este depăşită de evenimente.
Rep: Există o fundaţie în România care militează pentru aprobarea unei legi prin care să se permită tinerelor minore, consultul ginecologic fără acordul şi însoţirea părinţilor. Sunteţi pro sau contra?
Dr.V.F.: Sunt absolut împotriva acestei aberaţii. Nu este etic, nu este normal şi nu este moral.
Rep: Ce le puteţi spune tinerilor reghineni despre prezervative, metode de protecţie şi boli cu transmitere sexuală?
Dr.V.F.: În primul rând să mai aştepte cu debutul vieţii sexuale. În al doilea rând prezervativul este obligatoriu în cursul oricărui act sexual, iar bolile cu transmitere sexuală sunt atât de frecvente şi perculoase (sifilis,SIDA), încât cele câteva minute de plăcere pot fi plătite cu tristeţe şi durere toată viaţa.
Rep: Ce recomandări aveţi pentru fetele care au o sarcină nedorită? Păstrarea sarcinii, avortul, încredinţarea copilului spre centre de plasament?
Dr.V.F.: În primul rând să se sfătuiască cu propria sa mamă. Este o decizie care trebuie luată în familie.
Rep: Care sunt consecinţele procedurii de avort, din punct de vedere medical?
Dr.V.F.:Cele mai grave sunt sterilitatea permanentă şi mutilarea pe viaţă a feminităţii.
Rep: Pacientele vă mărturisesc, adeseori, sentimentele sau stările lor după realizarea unui act de avort?
Dr.V.F.: Atunci când realizează ce au făcut,da.
Rep: Sunteţi pro sau contra avorturilor? De ce şi ce anume a influenţat această atitudine?
Dr.V.F.: Sunt contra avortului. Nu a posibilităţii de avort, pentru că fiecare poate face ce vrea cu corpul şi cu viaţa sa, ci a avortului în sine. Nu cred că posibilitatea de a face un avort a fost marea realizare a mişcării feministe. Există la ora actuală atâtea mijloace de contracepţie, atât de accesibile încât avortul este nejustificat.
Rep: Ce le recomandaţi mamelor tinere şi singure, care decid păstrarea copilului? Unde pot să meargă, cine le va ajuta, de unde pot primi o mână de ajutor?
Dr.V.F.: Să îl iubească şi să-l crească, pentru că este al lor şi numai al lor. Este viaţă din viaţa lor. O mână de ajutor trebuie să le ofere familia. Dumnezeu şi credinţa că au făcut bine va face restul.
Rep: Este cunoscut faptul că în ziua de astăzi, femeile se confruntă tot mai des cu probleme în a rămâne însărcinate sau a duce la bun sfârşit o sarcină. Unde se greşeşte? Care sunt factorii negativi care trebuie evitaţi în aceste cazuri şi care sunt cei pozitivi?
Dr.V.F.: Femeile despre care se vorbeşte aici sunt cele pentru care cariera profesională a stat în calea dorinţei de a fi mamă. Copiii trebuie făcuţi la vârsta potrivită. Vârsta înaintată, stresul, expunerea la tot felul de toxine, alcool, tutun, droguri, toxine de la locurile de muncă pot determina probleme de fertilitate. Factorii pozitivi care contribuie din plin la a aduce pe lume un copil sănătos sunt liniştea sufletească, siguranţa zilei de mâine, dragostea în familie, alimentaţia corectă şi sănătoasă.
Rep: Până de curând, doar în filme, dar mai nou şi în România, femeile însărcinate pot merge în centre unde se fac exerciţii de respiraţie pentru o naştere mai uşoară. Care ar fi cel mai apropiat centru de acest gen?
Dr.V.F.: Există un asemenea centru şi în Reghin, de care se ocupă un cadru medical de specialitate cu dragoste şi competenţă.
Rep: Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a născut multe controverse în Romania, unii medici fiind sceptici cu privire la eficacitatea acestuia. Ce părere aveţi despre acest vaccin?
Dr.V.F.: Cred că acest vaccin este absolut necesar, cu condiţia înţelegerii perfecte a eficienţei sale, dar sub “umbrela” unei educaţii morale şi sexuale corespunzătoare. Campania de pregătire a administrării acestui vaccin va continua anul acesta, şi sper să fie mai eficientă decât anul trecut, ţinând cont de valoarea medicală a protecţiei împotriva cancerului de col uterin pe care o oferă.
Rep: Sunt multe cazuri de cancer (de col uterin, de uter, de ovar sau de sân) în Reghin?
Dr.V.F.: Nu sunt multe, dar cele pe care le-am depistat sau tratat noi, au fost de-a dreptul dramatice.
Rep: Este trecut acest vaccin într-o evidenţă, de exemplu, a medicilor de familie, a spitalului? Este urmărită evoluţia pacienţilor cărora le-a fost administrat vaccinul la nivel naţional?
Dr.V.F.:Probabil că există o asemenea evidenţă, însă nu la nivelul spitalului, pentru că vaccinul nu s-a administrat în spital.
Rep: Care ar fi ponderea pacienţilor care vin la controlul de rutină, fără a avea nici o problemă de sănătate sau o sarcină?
Dr.V.F.: Tot mai multe paciente au înţeles importanţa controalelor ginecologice profilactice şi ca atare numărul lor a crescut în ultimii ani, dar spitalul nu poate oferi decât un anumit număr de investigaţii gratuite. Ar trebui ca aceste controale să facă parte dintr-un examen de bilanţ anual, obligatoriu pe care să-l deconteze CJAS.
Rep: Ce trebuie să facă şi ce trebuie să nu facă o pacientă, înainte de controlul ginecologic?
Dr.V.F.:În primul rând despre igiena corporală generală, zilnică şi mai ales înaintea unui consult medical, nu ar trebui să vorbim. Pentru recoltarea de produse biologice vaginale ar trebui să nu aibă contact sexual în ultimele 24 de ore, să nu folosească tratamente intravaginale şi să nu se spele intravaginal în ultimele 24 de ore.
Rep: Care sunt avantajele unui control ginecologic periodic?
Dr.V.F.: Depistarea la timp a unor afecţiuni ginecologice grave, cum este cancerul de col uterin ar trebui să fie suficietă pentru a determina pacientele indiferent de vârstă şi de mediul de provenienţă să se prezinte la controale periodice profilactice. Una este să tratezi un cancer de col într-un stadiu de început şi alta este să asişti neputincios la evoluţia spre moarte a unui cancer de col descoperit într-un stadiu avansat.
Rep: Care a fost cel mai dificil caz cu care v-aţi confruntat şi care a fost cel mai “miraculos”?
Dr.V.F.: Fiecare naştere care se termină cu bine, fiecare intervenţie chirurgicală cu evoluţie favorabilă este un miracol. Orice complicaţie a naşterii, orice complicaţie postoperatorie, orice eşec terapeutic reprezintă un caz dificil. Important este rezultatul final.

Niciun comentariu:

Arhivă blog