ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


luni, 10 august 2009

Concurs

CONSTITUŢIA REGHINEANULUI

Imaginează-ţi că este dimineaţă. Te întrepţi spre serviciu în maşina personală şi eşti deja în întârziere, dar speri să recuperezi puţin timp în trafic. Dar, surpriză, traseul tău zilnic este blocat şi trebuie să faci o deviere. Devii deja agitat dar mai speri într-o minune. Minunea nu se întâmplă, din contră nu ţi se dă prioritate în nici o intersecţie şi deja ai evitat cel puţin o maşină care ţi-a tăiat faţa. Acum ai o întârziere de 20 minute şi încă nu ai ajuns la serviciu. Acolo deja ştii ce va urma, reproşuri, morală, plus tot programul şi buna dispoziţie date peste cap.Acum eşti foarte nervos.

Odată ajuns la muncă dai bună ziua în fugă câtorva colegi şi încerci să îţi eviţi şeful. Te cerţi cu o colegă care ţi-a vărsat cafeaua în braţe când te-ai lovit de ea în graba mare.

Măcar dacă ai reuşi să nu pierzi clientul cu care aveai stabilită întalnirea aceea de la ora 9, ar fi singurul lucru bun din ziua respectivă.

Ai început să te cam saturi, nu? Şi nu e vina ta, absolut deloc.

GREŞIT!

Mare parte din vină este a ta! În primul rând TU eşti cel care a plecat TÂRZIU de acasă.

În al doilea rând NU puteai controla tot traficul DAR puteai să te controlezi pe tine, să nu te enervezi şi să gândeşti pozitiv. Poate un zâmbet te-ar fi ajutat şi cu prioritatea la intersecţii. În mod sigur dacă nu ai fost atât de agitat ai fi evitat cafeaua şi ai fi ajuns şi la întalnirea de la ora 9.

Să nu mai spunem că poate ai pierdut şi un prieten (colega).

Şi în al treilea rând, ce ai făcut TU ca să ai o zi bună? Poate ajungeai mai uşor la muncă cu o bicicletă (şi e şi mai sănătos), ai încercat?

Ai depus o reclamaţie, o solicitare la Primărie pentru soluţionarea problemelor din trafic?

Te-ai oferit voluntar vreodată pentru soluţionarea unor probleme citadine? Ai creat un club sau un grup/adunare pentru a găsi răspunsuri şi a pune în practică soluţii la probleme comune?

Dacă nu ai făcut nimic din toate astea tu eşti singurul VINOVAT pentru toate zilele grele din viaţa ta.

Şi acum, lăsând la o parte povestioara ipotetică a cărui eroi v-am rugat să fiţi pentru câteva clipe, vă provoc la un concurs.

Concursul se adresează tuturor: copii, adolescenţi, adulţi şi vârstnici şi fiecare din voi poate fi CÂŞTIGĂTOR.

Ce veţi avea de făcut?

Cu o relativă detaşare de mediul din jur, vă rog să vă imaginaţi o lume perfectă, un REGHIN perfect, în care suntem cu toţii fericiţi. Nimeni nu este stresat, nervos, toată lumea zâmbeşte, oraşul este curat, verde, civilizat iar problemele ni le rezolvăm NOI, împreună. Suntem cu toţii prieteni, ne înţelegem reciproc şi fiecare, cu mic cu mare, contribuim la bunăstarea tuturor.

De aici trebuie să porniţi. Chiar dacă cele de mai sus par de neconceput, trebuie să ne propunem obiective foarte mari pentru a a le atinge pe cele mici, nu-i aşa?

Fiecare dintre voi, axat pe propriile principii de viaţă, este invitat să vină cu propuneri pentru a avea o viaţă mai fericită, pentru a ne schimba în bine, pentru a găsi soluţii morale şi eficiente la problemele din jur.

Acum aveţi puterea de a schimba ceva.

Am credinţa că vom scrie CONSTITUŢIA REGHINEANULUI împreună. Modul de redactare va fi la persoana I, singular, ca în exemplul de mai jos:

“Voi contribui la curăţenia oraşului prin faptul că nu voi arunca nimic, niciodată pe stradă, ba mai mult voi interveni politicos, ridicand şi aruncând la gunoi un obiect aruncat de altcineva pe stradă. Dacă mă vede “vinovatul” cu atât mai bine J.”

sau

“Nu mă enervez niciodată. Stă în puterea mea să aleg să fiu calm, mai mult, în fiecare zi prin exemplul pe care îl dau, voi îmbunătăţi ziua a cel puţin 3 persoane din jurul meu ”

sau

“Voi contribui la îmbunătăţirea aspectului oraşului prin plantarea unui pom/ a unei flori în spaţiul meu din faţa casei/de lângă bloc… ”

Vor fi premiate cele mai bune idei, dar şi cele mai practice si la îndemâna tuturor. Pot fi scrise şi într-un stil amuzant sau lejer, dar să nu fie foarte lungi.

În fiecare număr vom publica mai multe idei (semnate binenţeles de autor) şi vom premia UNA pe numar.

Timp de zece săptămâni vom selecta cele mai bune 10 idei iar la sfârşit, vom iesi în stradă si vom premia din nou, de această dată pe reghinenii care au Constituţia în suflet şi pe buze, adică pe acei care au învăţat-o şi pot să o reproducă fără să clipească şi promit solemn să o respecte.

Nu va lăsaţi influentaţi de exemplele pe care le-am dat, vă aştept să veniţi cu ceva mai bun, mai original, mai de impact. Şi nu uitaţi un lucru foarte important, dacă vrei să schimbi o LUME ÎNTREAGĂ, trebuie să începi cu TINE!

Spor la treabă!

Un comentariu:

ponderabila spunea...

Tare interesant concursul si inedit prin introducerea care vrea sa fie o provocare a persoanei educate,care vrea sa traiasca intr un ambient curat ,imbietor,asa cum atunci cand se intoarce acasa gaseste o sufragerie curata, unde si poate odihni gandurile,un birou ordonat unde sa poata lucra,sau pur si simplu sa citeasca SAPTAMANA REGHINIANA caci acest ziar merita citit de persoane educate si de bun simt.MULT SUCCES si la cat mai multe numere

Arhivă blog