ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


luni, 31 august 2009

Un nou virus gripal ameninţă lumea

Un nou tip de gripă ameninţă lumea şi vine de la cel mai bun prieten al omului, câinele. După ce gripa porcină s-a extins în întreaga lume si a fost declarată pandemie, noul tip de gripă care ameninţă lumea este GRIPA CANINĂ. Medicii veterinari din SUA au descoperit existenţa gripei canine, până acum, 30 de câini fiind infectaţi cu noul virus. Specialiştii au declarat că până acum virusul H2N8 al gripei canine a fost depistat în două centre în care se afla câini. Simptomele gripei canine sunt tuse, strănut şi febră. Astfel, potrivit Realitatea.net, un adăpost pentru animale din statul american Virginia a anunţat că au fost confirmate două cazuri de gripă canină, iar un câine dintr-un centru veterinar afiliat a murit din cauza aceleiaşi boli. Fairfax County Animal Shelter a anunţat că cei doi câini bolnavi si alţi 28, care prezintă simptomele bolii, au fost izolaţi. Noul tip de gripă a fost confirmat şi într-un centru veterinar afiliat adăpostului, unde câinele decedat fusese infectat cu noul virus. Există însă şi veşti bune. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de transmitere a virusului H3N8 de la câine la om.

Vineri 28 august, la Rompetrol se ieftineşte benzina

Începând cu vineri, 28 august 2009, Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a carburanţilor din grupul Rompetrol, va reduce, preţul benzinei cu trei bani pe litru şi va menţine preţul motorinei, a anunţat compania petrolieră. Benzinele Efix 95 şi Alto 101 vor costa 4,03 lei pe litru, respectiv 4,64 lei pe litru, se arată într-un comunicat al companiei. Motorinele Efix şi Alto 55 vor fi în continuare comercializate cu 3,84 lei litru şi 4,13 lei pe litru. Preţurile carburanţilor comercializaţi în staţiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% faţă de preţurile de referinţă. Grupul Rompetrol este controlat integral de KazMunaiGaz din Kazahstan.

Salariul minim pe economie va creşte la 650 lei

Chiar dacă s-a dorit şi s-a afirmat, că de la 1 ianuarie 2010, salariul minim pe economie va creşte la 705 lei, se pare că acest lucru nu este posibil, în condiţiile în care România înregistrează scădere economică. “Patronatele ar accepta un salariu minim de 650 de lei”, a declarat joi, 27 august, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, potrivit NewsIn. "Am accepta un salariu minim de 650 de lei, în condiţiile în care deja sunt domenii unde s-a negociat salariul minim la nivel de ramură la 650 de lei. Deja în chimie se plăteşte de o lună un salariu minim de 650 de lei", a afirmat Corâci. Preşedintele patronatului UGIR 1903 a considerat că proiectul Legii unitare de salarizare este bun, nivelul coeficienţilor fiind apropiat de modelele unor ţări din vestul Europei, cum sunt Franţa şi Germania.

Bancuri

Într-o zi un pescar prinde peştişorul de aur. Peştişorul îi spune:- Auzi, măi pescarule! Faza cu 3 dorinţe e răsuflată. Spune o dorinţă şi ţi-o voi îndeplini.- Dacă eşti aşa şmecher, atunci să-mi faci un pod din Reghin până în New York cu 4 benzi pe sens.- Las-o moartă! Fii mai rezonabil că altfel nu primeşti nimic!- Bine, bine. Atunci, peştişorule, te rog, fă-mă să înţeleg femeile!Stă peştişorul, se scarpină pe după cap, se gândeşte vreo 5 minute, apoi spune:- Şi câte benzi vrei să aibă podul ăla?
Într-o zi Ursu şi Iepuraşu la peşte...Ursu Prinde Peştisoru De Aur şi zice către iepuraş- Iepuraş, hai să-l frigem şi să-l mâncăm!- Nu-mi faceţi nimic, vă rog … promit că vă îndeplinesc trei dorinţe! zise peşteleUrsu zice: Ok!Peştele: -Ursule zi prima dorinţă!- Îmi doresc ca toţi urşii din pădurea asta să fie femele numai eu bărbat.- Bine ursule, dorinţa împlinită! Iepuraş care-i dorinţa ta?- Vreau o cască!- Bun … ursule, zi a doua dorinţă.- Vreau ca în toate pădurile din înprejurimi bărbaţii să fie femei, eu să fiu singurul Bărbat.- Dorinţa îndepliniţă! Iepuraş a doua dorinţă...- Vreau o motocicletă!- Bine, iepuraş, dorinţă îndeplinită.Ursule zi a 2 dorinţă!-Vreau ca toţi bărbaţii din tot universul să fie femele numai eu bărbat!- Dorinţă îndeplinită! Iepuraş zi a 3 a dorinţă!- Vreau ca Ursu să fie gay! Recent a fost efectuat un sondaj de opinie în Italia, în care întrebarea era: "Credeţi că sunt prea mulţi străini în ţară?"Rezultatele au fost după cum urmează:20% dintre respondenţi au spus "Si"10% dintre respondenţi au spus "No" 70% dintre respondenţi au spus: "E, pe dracu"
Un tip se uita la televizor şi se trezeşte cu o tigaie în cap de la nevastă-sa: - Asta pentru ce este, dragă? - Ce e cu numele Laura Jonson, scris pe biletul ăla? - A, este numele unui cal pe care am pariat la cursele de cai! Pleacă tipa liniştită... A doua zi, iarăşi se trezeşte tipul cu o tigaie şi mai zdravănă în cap. - Asta pentru ce mai e, dragă? - Te-a sunat calu'!
Primăvară. Furnica sapă, pune seminţe, face straturi. Apare şi greierele.- Ce faci, greieraşule?- Merg la un tenis cu băieţii.- Măi, măi! Să nu vii la iarnă să-mi ceri mâncare, că nu ştiu ce-ţi fac!- Da, da, bine….Vara. Furnica adună, seceră, coseşte. Trece greierele, cu o chitară sub braţ.- Ce faci, mă?- Mă duc să cânt cu baieţii în parc.- Să nu uiţi: de la mine să nu ceri de mâncare.Toamna. Furnica culegea de zor, făcea dulceţuri, punea conserve. Trece greierul, tot cu chitara sub braţ.- Ce faci, mă?- Mă duc să cânt cu baieţii în bar.- Bine, mă, da' la muncă nu vii până la iarnă?Vine iarna. Furnica stătea în pridvor, înfofolită într-un şal şi cu un ceai fierbinte în mâna, când vede o limuzină. Din ea coboară greieraşul.- Ce faci, greieraşule?- Uite, mă duc la Paris să cânt. Am avut succes cu chitara.- Bine, greieraşule, baftă. Şi dacă-l vezi pe unu', Topârceanu, zi-i că-mi bag piciorul în “Balada” lui…

DIN LEGILE LUI MURPHY

Dacă ceva poate să meargă prost, va merge.
Dacă mai multe lucruri pot merge prost, vor merge în cea mai defavorabilă secvenţă.
Probabilitatea de apariţie a unui eveniment este invers proporţională cu dezirabilitatea lui.Indiferent de ce merge prost, probabil că arată bine.
Când lucrurile par că nu se mai înrăutăţesc, ai răbdare. Se vor înrăutăţi curând.
Când lucrurile merg bine, ceva a mers prost.
Când lucrurile se înrautăţesc:- dacă pierzi prea mult, fi atent;- dacă nu pierzi nimic, relaxează-te;- dacă ai şansa să câştigi, relaxează-te;- dacă nu contează, atunci n-are nici o importanţă;
Nimic nu este atât de prost, încât să nu devină şi mai prost.
După ce lucrurile s-au înrăutăţit suficient de mult, ciclul se repetă.
Natura ţine întotdeauna cu latura ascunsă a lucrurilor.
Lucrurile incompatibile cu alte lucruri, pot fi compatibile între ele.
Când apeşi din greşeală pe două litere la maşina de scris, se imprimă litera care nu trebuie.
Când pisica iţi adoarme pe picioare şi te farmecă cu torsul ei, simţi o nevoie imperioasă de a merge la baie.
Ori de câte ori îţi tai unghiile, constaţi că după aceea ai nevoie de ele.
Întotdeauna găseşti uşor ceea ce nu cauţi.
Iar ceea ce cauţi găseşti abia în ultimul loc în care poţi căuta.
Un lucru rătăcit îl poţi găsi numai după ce răscoleşti întreaga casă.
Legile nu sunt decât nişte simulari ale realităţii.
Proliferarea unor noi legi conduce la proliferarea unor noi excepţii.
Indiferent dacă legile sunt bune, rele sau neutre, trebuie să se supună celor din urmă.
Dacă o lege a lui Murphy poate să greşească, va greşi.

Stiati ca:

Toţi bebeluşii se nasc cu ochii albaştri. După câteva ore de la naştere, culoarea se poate schimba.
Pentru a face un detergent de vase: amestecă suc de lămâie cu oţet, plus un albuş de ou bătut bine.
Pentru a lustrui mobila: amestecă zeamă de la o jumătate de lămâie cu o ceaşcă cu ulei de măsline, agită bine, pune lichidul într-o sticlă cu pulverizator şi apucă-te de lustruit.
Pentru un mobilier închis la culoare, mai adaugă şi câteva linguri cu vin roşu.
Cojile de portocale şi lămâie constituie un dezodorizant natural, pe care îl poţi folosi în casă.
Pentru curăţarea covoarelor, se amestecă cu praf de copt.Sucul de lămâie curăţă perfect alama, cuprul, faianţa şi lemnăria laminată din bucătărie şi baie.
Omul are aproximativ 76 000 de fire de par pe cap.

Avântul Reghin II

Începând din sezonul viitor, Avântul Reghin va inscrie in Liga a IV-a o echipă secundă, formată din jucătorii care nu prind lotul primei echipe. Şi asta pentru că sunt mulţi jucători tineri care nu sunt încă pregătiţi pentru Liga a-III-a şi care merită o şansă pentru a –şi dovedi valoarea. Rezultatele acestei echipe vor fi vizibile abia anul viitor, când se va decide dacă acesşi jucători vor rămâne în lotul primei echipe.

Red Dragon Fight Club la trei ani de existenţă

Deschis în urmă cu trei ani, Red Dragon Fight Club din Reghin, la iniţiativa instructorul de arte marţiale Gyuri Ştefan Tiberiu, are în momentul de faţă 15 sportivi legitimaţi cu vârste cuprinse între 7 şi 26 de ani. Gyuri Tiberiu Ştefan spune că a deschis acest club pentru a le putea oferi celor care doresc să facă sport, o activitate benefică şi plăcută pentru vârsta lor. Antrenamentele se desfăşoară de două ori pe săptămână, iar cum nu există o sală de sport proprie, acestea se desfăşoară în sala de sport a Gimnaziului „Augustin Maior unde aceştia plătesc chirie. „Deşi suntem un club mic, pot spune că mă mândresc cu faptul că suntem tari. Şi asta în sensul că rezultatele cele mai bune încep să apară. Anul acesta cele mai bune rezultate le-am avut din partea fetelor. La Campionatul Regional de la Sfântu Gheorghe care a avut loc în luna iunie, unde am participat cu 16 copii.” a ţinut să precizeze pentru Săptămâna Reghineană, antrenorul. Pe lângă sportivii din Reghin, care trec pragul pentru a învăţa un sport sănătos, sunt şi câţiva tineri care fac naveta din diferite sate limitrofe pentru a ajunge la antrenamente. Cei care s-au prezentat merituos la Sfântu Gheorghe la zonale cât şi la Cupa „jodoka talentat” de la Târgu-Mureş sunt: Timaru Anca 10-12 ani la semi contact judo locul 1 laa Sfântu Gheorghe, Demeter Raluca 12-14 ani semi contact locul 2 şi judo locul 1, Porneala Alex locul 2, Győri Norbert-Tiberiu 18-20 ani locul 1 semi contact şi locul 2 la judo, Mureşan Maria 14-16 ani locul 2 semi contact, Căbuţ Bianca 5 ani locul 1 judo, Muntean Tania 5 ani locul 2 judo, Ciuma Cristian 20-22 ani locul 2 semi contact şi Radu Alin 14-16 ani loc 2 semi contact. Győri Norbert-Tiberiu, legitimat a club, deţine centura maro din decembrie anul trecut urmând ca la sfârşitul acestui an să aibă loc un alt examen de grad, în urma căruia speră să obţină centura neagră. Chiar dacă rezultatele bune încep să apară, Clubul se loveşte oarecum şi de problema banilor. Şi asta pentru că ar fi nevoie de saltele pentru desfăşurarea antrenamentelor, însă nu se găsesc sponsori pentru ca această problemă să poată fi rezolvată.

Adriana Boga, Maestru Emerit al Sportului

Ce poate reprezenta oare, sportul pentru noi? Cu siguranþã pentru unii, o simplã pasiune pentru miºcare. Însã unii au fost puºi faþã în faþã cu vâltorile competiþiei, cu trãirile ºi emoþiile sportului. În ceea ce priveşte viaţa de sportiv, momentele pot fi magice, atâta timp cât trăieşti pentru a concura cu tine însuţi şi asta pentru a dovedi că toată strădania, toată munca depusă în timpul antrenamentelor nu a fost zadarnică. Dar în acelaşi timp pentru aţi dovedi că poţi duce la îndeplinire un vis. Dacă ajungem să vorbim despre sportivii reghineni, ne putem mândri cu câteva nume din ramuri diferite ale sportului. Însă de această dată vom vorbi despre karate. La nivel de Reghin, avem o sportivă de valoare, care a reuşit să ducă numele României la un nivel înalt şi chiar a micului Municipiu Reghin. La doar patru ani, Adriana Boga, a păşit pentru prima dată într-o sală de antrenamente întrumată de tatăl său, Ioan Boga, care de atunci şi până în prezent îi este şi antrenor. La acea vârstă, când inocenţa ajunge să fie pe aceaşi lungime de undă cu visul pentru un sportiv de performanţă, sportiva reghineancă reuşeşte după doar doi ani, în urma antrenamentelor regulate, să participe la prima competiţie de unde s-a întors cu o medalie. La doar opt ani, se întoarce de la Campionatul naţional de la Bacău cu medalie de bronz la kata şi kumite. Acum, după aproape 15 ani de activitate şi muncă asiduă, rezultatele cele mai bune stau la loc de cinste pentru Adriana Boga, reuşeşte să pună după fiecare competiţie medalie peste medalie, cupă lângă cupă, numărându-se în „colecţia” sa peste 240 de titluri. Doar anul trecut a obţinut peste 20 de medalii, şi asta fără să numărăm cupele. În acest an, a obţinut peste şapte medalii la Campionate mari. Dar rezultatele care au urcat-o încet dar sigur pe scara valorilor, au fost obţinute de curând, în perioada 20-26 iulie, la Campionatul Mondial Shutokan Karate Do Internaţional care a avut loc în Grecia, la Atena. Aici, au participat 70 de ţări care au reunit 1800 de sportivi la probe de cadeţi, juniori, seniori şi veterani. Delegaţia României s-a prezentat cu 41 de sportivi dintre care s-au întors şase cu medalii. Două dintre cele două medalii au fost obţinute de către sportiva reghineancă: categoria 16-17 ani kata juniori-medalie de bronz şi Kumite Open, o altă medalie de bronz. Cu aceste minunate rezultate, Adriana Boga se poate mândri că a reuşit să facă cunoscut la nivel mondial, nu doar numele său ci şi cel al oraşului nostru. Dupăîntoarcerea în ţară, la începutul lunii august , au avut loc la Bucureşti, la Ministerul Tineretului şi Sportului, premieri pentru sportivii care s-au întors cu rezultate de la Campionate Mondiale, unde au luat parte şi Sorina Luminiţa Plăcintă, Doina Melinte şi Elisabeta Lipa. Cu această ocazie, Adriana Boga, a fost numită, la doar 17 ani Maestru Emerit al Sportului, un titlu important pentru sportivă şi chiar pentru club reghinean Master Karate Do la care aceasta este legitimată. „Sunt mândră de mine şi de rezultatele pe care am reuşit să le obţin. Iar faptul că am primit distincţia de Maestru Emerit al Sportului îmi dă putere pentru visele mele. Voi munci pentru a ajunge mai sus. Toată munca, orele de antrenament nu au fost zadarnice, iar ceea ce fac, este din plăcere” a ţinut să precizeze sportiva Adriana Boga. Urmează ca în perioada 22-28 august, aceasta să participe în Bulgaria la un alt concurs Internaţional.

Turneu de polo, în Tg-Mureş

Weekendul acesta sunt aşteptaţi iubitorii de polo, la Complexul de Agrement şi Sport "Mureşul", din Tg-Mureş. La turneul de polo, pentru categoriile de vârstă 12-13 ani şi 14-15 ani, vor participa echipele CS Torpi Târgu-Mureş, Mathesoko, Crişul Oradea şi Dunaujvarosi, vicecampiona Ungariei la feminin. Turneul va debuta vineri, 28 august şi se va încheia luni, 31 septembrie.

Doi fraţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de omor

Un bărbat din localitatea mureşeană Miheşu de Câmpie a sesizat Postul local de Poliţie cu privire la faptul că fiul său, în vârstă de 19 ani, a decedat la domiciliu. Familia a declarat faptul că moartea tânărului ar fi survenit în urma unui conflict ce a avut loc în urmă cu o seară, în jurul orei 21.30, la un bar din localitatea Miheşu de Cimpie. Concluziile autopsiei medico-legale au confirmat faptul că moartea tânărului a fost violentă, iar leziunile traumatice s-au putut produce prin lovituri directe repetate, cu pumnul. Se pare că pe baza unui conflict mai vechi, doi fraţi aflându-se vineri seara la un bar din localitate, l-au agresat pe tânărul de 19 ani. Instanţa a dispus faţă de aceştia măsura arestarii pe o perioadă de 29 zile, conform declaraţiei dată de Livia Popa, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş.

Sărut mâna, şcoală dragă...

Ce se întâmplă când un elev de liceu nu are o medie peste cinci la o anumită materie la sfârşit de an?? ....Da!!!...rămâne corigent!!! Dar când acesta nu trece de sesiunea de corigenţă, automat, repetă anul şcolar. Fără să vreau, am asistat în acestă săptămână la un liceu din Reghin la o „dispută” între o mamă şi directorul de liceu. Vom numi acest liceu „X” şi asta pentru a nu crea controverse. Prin urmare la Liceul „X” apare o mamă roşie de mânie împreună cu odrasla. O fetişcană care, din câte am înţeles ar fi terminat anul acesta clasa a X-a. Eleva noastră, rămasă coringetă la biologie, minunata materie, unde învăţăm despre cap şi picioare (că vorba aia, unde nu e cap, e vai de picioare) se pare că nu izbutise să treacă sesiunea de corigenţă, rămânând repetentă. Căldură mare mon cher, şi-afară dar şi-nliceu, pentru că începuseră a se încălzi spiritele rele. Mama, „inculpatei” susţinea mare şi tare, că dacă conducerea liceului nu face oarece pentru ai trece odrasla, îşi va vinde cele trei vaci, dar şi turma de oi „pentru că dacă Becali a reuşit să facă atâtea lucruri cu mandrele cornute, voi reuşi şi eu..până la minister merg domn'le, până la Minister..şi tot îmi continuă fata şcoala”...Fetişcana, tăcută şi plânsă într-un colţ, nu se abţine din comentarii „da ce? Dacă eu nu pricep materia asta de doi lei şi nu am ştiut să definesc Reflexul, cu ce-s de vină”. Da, corect, cu ce suntem noi de vină că reflexele, neconditionate de altfel, fetei ii vin mai târziu, iar conducerea şcolii nu poate face mai mult decât a da explicaţii?

Străini de România, voluntari în România

Luize Guilherme Brandao Osorio şi Mahmoud AbouBakr sunt doi tineri, veniţi de peste graniţele ţării,unul din Egiptiar celălalt din Brazilia. Au ajuns aici pentru a face voluntariat la Centrul de Îngrijire şiAsistenţă „Casa Speranţei” din Reghin. Este pentru prima dată când în Reghin ajung voluntari străini....

Acelaşi pepene, noi descoperiri

Cercetătorii au ajuns la o nouă concluzie uimitoare. Deşi cu toţii ştim că pepenele verde este un izvor important de sănătate, nimeni nu bănuia că şi libidoul nostru are de câştigat dacă mâncăm acest fruct. Se pare că pepenele conţine ingrediente care au un efect benefic asupra vaselor sanguine şi cresc libidoul. Este vorba de fitonutrienţi, lipocen, beta-caroten, citrulină, compuşi care produc reacţii sănătoase asupra corpului. Mai exact, oamenii de ştiinţă susţin că citrulina are capacitatea de a relaxa vasele sanguine, cam cum o face şi Viagra. “Atunci când mâncăm pepene verde, citrulina se transformă în arginină, un amino acid care face minuni asupra inimii, sistemului circulator şi sistemului imunitar", conform Dr. Bhimu Pati, Director al Centrului "A&M" de Îmbunătăţire a Fructelor şi Legumelor din Texas. Cea mai mare concentraţie de citrulină se află în coaja pepenelui şi, pentru că aceasta nu este consumată de cele mai multe ori, cercetătorii încearcă să producă pepeni hibrizi, al căror fruct să conţină mai multă citrulină.

Primul centru de telemedicină

Definită larg, telemedicina este transferul pe cale electronică a datelor medicale (imagini de înaltă definiţie, sunete, transmisii video pe viu, înregistrări referitoare la pacient) dintr-un loc în altul, la mare distanţă. Transferul de date se face de la o unitate spitalicească la alta pentru a se lua cât mai repede cele mai bune decizii care se impun.În 14 august, primul centru de telemedicină din România a fost inaugurat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Prin acest sistem au fost conectate 40 de unităţi sanitare din şapte judeţe: Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care vor fi coordonate de la Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş. Acest lucru permite medicilor din spitalele mai mici din ţară să trimită în timp real, în situaţii de urgenţă, date medicale referitoare la pacienţi şi să primească sprijin, consultări şi recomandări medicale din partea colegilor din unitatea de coordonare – Unitatea Primiri Urgenţe a SMURD Mureş. Tot prin acest sistem este asigurată şi o platformă de comunicare şi învăţământ la distanţă prin videoconferinţă între centrul de la Târgu-Mureş şi unităţile sanitare din sistem.Prin realizarea acestui centru, Serviciul de Urgenţă din România a mai făcut un mare pas înainte, devenind un model pentru multe ţări centrale şi est-europene. Prezent la această inaugurare, Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că proiectul ar putea fi extins la nivelul întregii ţări.

Încă un motiv pentru a te lăsa de fumat:Ţigările ucid papilele gustative

Încă o veste rea pentru fumători: pe lângă nenumăratele boli pe care fumatul le provoacă, cercetătorii au demonstrat că ţigările ucid papilele gustative afectând, bineânţeles, şi gustul alimentelor. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista BioMed Central de Pavlidis Pavlos de la Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Grecia. Echipa de experţi greci condusă de Pavlidis Pavlos a examinat 62 de persoane, dintre care 28 fumătoare. În cadrul unui prim experiment, cercetătorii au măsurat sensibilitatea voluntarilor la diferite arome prin intermediul unor electrozi conectaţi la papilele fungiforme. A reieşit că pragul percepţiei gustului este mai scăzut la fumători, adică aceştia au o sensibilitate gustativă mai slabă. În partea a doua a experimentului, utilizând un endoscop pentru a studia forma, numărul şi dimensiunile papilelor, experţii au mai remarcat şi că, tot la fumători, acestea sunt mai puţine şi au o formă mai aplatizată. Prin urmare, potrivit acestui studiu, fumatul anihilează gustul alimentelor, scoţând din uz “antenele” capabile să le capteze.

CAMPANIE DE PROMOVARE A NUMĂRULUI UNIC

În cadrul parteneriatului dintre Institutul de Prevenire şi Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - FOCUS în domeniul prevenirii dispariţiilor de minori, în perioada iunie-august a.c., se derulează, la nivel naţional, o amplă campanie de promovare a numărului unic european 116000. 116000 este numărul unic european pentru dispariţii de copii, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. În România acest număr este operat de Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS. Numărul 116000 este destinat părinţilor, copiilor, autorităţilor şi publicului în general după cum urmează: - părinţii pot folosi acest număr atât pentru sesizarea rapidă şi gratuită a dispariţiei copilului lor cât şi pentru a beneficia de serviciile de consiliere; - copiii care au plecat în mod voluntar de la domiciliu pot apela numărul pentru a discuta cu specialiştii centrului în vederea identificării împreună a unor soluţii potrivite pentru situaţia în care se află; - autorităţile pot sesiza la acest număr cazurile de dispariţie în vederea sprijinirii în identificarea copiilor, iar -publicul larg poate oferi prin intermediul numărului 116000 informaţii folositoare pentru identificarea copiilor dispăruţi.- Poliţia mureşeană se implică în această campanie atât prin distribuirea de materiale de informare, cât şi prin oferirea – prin intermediul mass-media – a numeroase informaţii utile copiilor, părinţilor, comunităţii în general. (IPJ Mureş – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Poliţia de Proximitate)

Craterul dintre blocuri

Păcura: deşeu vâscos, de culoare brună-închisă, rămas după distilarea primară a petrolului şi întrebuinţat drept combustibil şi la obţinerea uleiurilor de uns. Aşa sună definiţia unui produs extrem de valoros şi la capătul celălalt extreme de toxic, dacă nu e depozitat adecvat. Iar acest aspect, de neadecvat, este pe deplin îndeplinit şi nu oriunde, ci în mijlocul unui cartier al urbei noastre la caţiva paşi de o grădiniţă, într-un crater rămas în urma unei dezafectări a unei centrale termice, unde câteva tone din acest deşeu “preţios”, fac viaţa locuitorilor din zonă, un real pericol, pe lângă poluarea şi mirosul greu de suportat. Un copil inocent care se joacă acolo, un trecător iresponsabil care poate arunca o ţigară, condiţii perfecte pentru un dezastru care ar putea apărea. Vorbim aici, de lucrări care se execută în mometul de faţă în cartierul Dacia din Municipiul Reghin. Trecând întâmplător prin zonă, am realizat cu stupoare faptul că lucrările nu sunt supravegheate şi mai mult, un gard de împrejmuire sau o tăbliţă cu atenţionare lipsesc cu desăvârşire. Contactat telefonic, Călin Albu, de la Compartimentul de protecţie a mediului din cadrul Primăriei Reghin, nu are cunoştinţă de lucrările care se efectuează în cartierul Dacia din Municipiu arătându-se uimit de acestea.

Invazie de pisici în Rodnei

Primăria invită reghinenii să adopte câini, de la adăpostul câinilor fără stăpân. Administraţia locală a înfiinţat serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân şi azilul pentru câini fără stăpân, din strada Gării fără număr, situate la ieşirea din Reghin spre Ideciu de Jos. Acolo există momentan aproximativ 80 de câini îngrijiţi de fundaţia Fiducia în colaborare cu primăria Reghin şi alţi 30 de patrupezi pentru care s-au construit recent adăposturi. Iubitorii de animale care au posibilităţi şi condiţii, pot apela la acest adăpost, pentru a adopta animale. Variantele sunt numeroase, pentru că se găsesc aici, câini de toate mărimile şi rasele, foarte frumoşi şi prietenoşi. Îngrijitorii le vor spune acestora şi cum trebuie să se ocupe de creşterea şi îngrijirea câinilor adoptaţi. Însă, pisicile nu au parte de acelaşi privilegiu. Pisicile s-au înmulţit rău de tot pentru că legislaţia nu spune să fie castrate şi acestea, ci doar câinii. În timp ce câinii au fost sterilizaţi, pisicile s-au înmulţit nestingherite. Tot mai mulţi reghineni au ajuns să se plângă de numărul mare de pisici care umblă nestingherite prin oraş. După ce ani la rând ne-am confruntat cu un număr ridicat de câini comunitari, numărul crescând al felinelor dă din nou bătăi de cap reghinenilor.Problema pisicilor care bântuie fără scrupule printre ghenele de gunoi din jurul blocurilor nu este chiar nouă, dar odată cu venirea sezonului de împerechere, prezenţa lor poate ajunge subiect de dispută între iubitorii de animale care le oferă mâncare, şi persoanele care le alungă şi care nu suportă miorlăiturile felinelor. Unul dintre cartierele reghinene care sunt “afectate de invazia” pisicilor este cartierul Rodnei unde, în spatele blocului 14, în containere şi în jurul acestora, imediat după lăsarea serii se adună un număr mare de pisici. Asta nu ar fi deranjant, însă felinele deranjează fie prin zgomot şi agresivitate. Pisicile transmit omului mai multe boli grave, printre care rabia, dar si toxoplasmoza si leptospiroza. Rabia este provocată de un virus care se găseşte în saliva animalelor şi se manifestă prin tulburări ale sistemului nervos, urmate de paralizie şi chiar moarte. Muşcăturile provocate la faţă, cap, gât sau mâini sunt considerate ca fiind cele cu risc crescut. Pisicile sunt printre principalele animale care transmit rabia la om, iar rănile cauzate de muşcătura acestora sunt mai puţin vizibile decât muşcăturile câinilor. Toxoplasmoza afectează în principal persoanele cu sistemul imunitar slab. Dacă o persoană însărcinată este infectată, boala se transmite şi la copil. Leptospiroza este o altă boală ce poate fi transmisă de pisică la om. Aceasta se transmite fie prin contact direct cu animalul, fie prin apa contaminată de urina animalelor. Manifestarea bolii este complexă şi începe cu febră de 39 - 40 de grade C, cefalee, dureri musculare, greţuri şi vărsături, dar îşi poate modifica aspectul pe parcursul evoluţiei.

Suspect reţinut în Reghin

În ziua de 21 august 2009, orele 17.40, Poliţia Reghin a fost sesizată prin Dispeceratul de Urgenţe 112, despre faptul că la un bar de pe strada Pandurilor a avut loc un incident. La faţa locului s-au deplasat lucrătorii Poliţiei municipiului Reghin, care au efectuat primele investigaţii, rezultând faptul că în urma unei altercaţii verbale cu administratorul barului, un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a aruncat cu bucăţi de pavaj în geamurile barului, spărgându-le, după care în interior a rupt un scaun. La plecare, individul agresiv, a lovit cu pumnii şi picioarele şi un consumator care se afla pe terasa barului. Poliţiştii au identificat agresorul - S.N. de 33 ani din municipiul Reghin, în data de 24 august 2009 s-a procedat la începerea urmăririi penale pentru următoarele infracţiuni: lovire şi alte violenţe, ameninţare, distrugere, ultraj contra bunurilor moravuri, portul fără drept a unei arme albe în loc public (secure). Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi depus în arestul I.P.J. Mureş, urmând ca în ziua de 25 august 2009, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria municipiului Reghin şi Judecătoriei Reghin, cu propunere de arestare preventivă.

Grupul Şcolar Agricol şi-a ocupat toate locurile

Cum timpul trece foarte repede şi mai este foarte puţin timp până la începerea anului şcolar, şcolile şi grădiniţele din Municipiul Reghin se pregătesc pentru anul şcolar 2009-2010. Grupul Şcolar Agricol „Ioan Bojor”, pare că şi-a ocupat toate locurile pentru următorul an şcolar, astfel încât anul acesta cele cinci clase de liceu au ajuns la numărul maxim de 30 de locuri, incluzând şi cele două locuri cu repartiţie specială pentru rromi. Cum începând din acest an în licee nu va mai fi şcoală de artă şi meserii, cele cinci clase ale Grupului Şcolar Agricol au profil de tehnicean în activitate economică, tehnicean în agroturism, tehnicean în gastronomie, tehnicean în industrie alimentară dar şi tehnicean mecanic pentru intreţinere şi reparaţii. O mare parte din elevii înscrişi sunt din zonele limitrofe ale Reghinului şi asta în proporţie de aproximativ 60%. Trebuie menţionat faptul că liceul este cuprins în programul PHARE 2004-2006, program prin care s-a construit o clădire nouă, un atelier cât şi o brutărie şi o bucătărie. Totodată prin acest program s-a realizat o sală de mese cât şi două camere de hotel. Fiecare clasă beneficează de bază practică pentru domeniile specifice şcolii plus două laboratoare. S-a primit o parte din echipamentul pentru pregătirea de bază şi cea de specializare. Şi Grupul Şcolar Agricol, se poate mândri cu elevi merituoşi, şi asta pentru că în decursul anului trecut, au participat doi elevi la Olimpiade Naţionale: Mădălina Moldovan la Olimpiada Interdisciplinară, Laura Anton la Concursul Profesional Industria Alimentară.

Bursa locurilor de muncă

Pe 25 septembrie, va avea loc la Târgu-Mureş, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Mureş.Locul de desfăşurare şi numărul de locuri care vor fi disponibile, vor fi comunicate ulterior, dar societăţile comerciale interesate de angajarea absolvenţilor îşi pot prezenta deja ofertele de angajare. Acestea pot fi comunicate până la data de 24 septembrie 2009.

Poliţiştii reghineni în acţiune

În urma unei acţiuni organizate în ziua de 18.08 .a.c. de poliţişti din cadrul Biroului Rutier Reghin pe raza comunei Lunca, localităţile Sântu, Frunzeni şi Băiţa, ce a avut ca obiect principal combaterea consumului de alcool şi a excesului de viteză, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, fiind constatate 3 infracţiuni (conducere pe drumurile publice cu alcoolemie peste limita legal admisă, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false) şi reţinut un permis de conducere.

Minor decedat la volan

În data de 14 august anul curent, în jurul orei 13:00, în localitatea Hodac a avut loc un grav accident de circulaţie în urma căruia o persoană a decedat. La volanul autoturismului se afla minorul Tinca Florin Tudor de doar 16 ani, care conducea autoturismul cu numere roşi expirate, fără a poseda permis de conducere. Datorită lipsei de experienţă în conducere şi a vitezei, minorul a pierdut controlul asupra volanului, izbindu-se de un cap de pod iar mai apoi autoturismul s-a răsturnat. Echipajul SMURD s-a deplasat la faţa locului, a acordat primul ajutor victimei, efectuând manevre de resuscitare, însă fără rezultat. În autoturism se mai afla un tânăr de 21 de ani, care nu a suferit leziuni, nefiind necesară intervenţia medicilor.

Reghinul, oraş de închiriat

În ultimul an, mai ales acum când criza mondială ţine cu dinţii de afacerile locale, în municipiul Reghin, se poate observa uşor un aşa zis fenomen unde din ce în ce mai multe spaţii comerciale şi nu numai sunt scoase la închiriere. Unele dintre firmele reghinene, care nu ajung în pragul falimentului, renunţă la spaţiile mari, în schimbul unor spaţii mici. Centrul urbei, începe să arate ca un adevărat centru comercial scos la închiriat. Ne lovim la tot pasul de pancarde cu anunţul „De închiriat”. Începând de la Biserica Evanghelică (Săsească) urcând către centru, până în momentul de faţă, sunt cel puţin patru astfel de anunţuri. Totul arată ca o epidemie, care roade în astfel de timpuri frumuseaţea şi bunăstarea urbelor lumii. Centrul istoric, pe lângă modificările pe care proprietarii încearcă să le aducă, oferind o imagine de modă nouă, se transformă într-un aşa zis târg. Alegem câteva spaţii comerciale de închiriat, la întâmplare şi dăm câteva telefoane. Târgul e târg, însă preţul poate fi negociat sau nu. Depinde de proprietar. Un spaţiu de 55 de metri pătraţi, pot ajunge la 600 de euro. Dintre spaţiile scoase la închiriere, nu sunt doar spaţii unde firmele şi-au încheiat activitatea ci şi spaţii construite de proprietari pentru a fi date spre închiriere, în speranţa că cineva, chiar şi în perioadă de criză le va bate la poartă. Şi asta pentru a mai găsi o portiţă de ieşire din anul cenuşiu ce a lovit ca o furtună peste întreaga ţară. Mulţi dintre proprietarii de spaţii care au construit fără o minimă planificare îşi arată acum consecinţele. Se pare că acum nu este suficient să deţii spaţii, trebuie găsite şi soluţii pentru ieşirea din criză. Să fie oare aşa, să ne retragem în carapace aşteptând să treacă „pericolul”care poate nici măcar nu s-a arătat, dar care zvonit, ne-a speriat, sau pericolul există, transformând şi reducând totul la dimensiuni infime şi incerte, făcând astfel ca oraşul nostru să arate ca un veritabil şi greu de acceptat... oraş de închiriat!!!

CONCURS NAŢIONAL DE POEZIE

CENTRUL CULTURAL „REDUTA” organizează CONCURSUL NAŢIONAL DE POEZIE „CARMEN PATRIAE” aflat la cea de a VII-a ediţie (7 noiembrie 2009) având ca temă: Dragostea de ţară. „Naţionalismul poate fi practicat şi cuviincios. Nimeni nu poate interzice unui popor să-şi trăiască tradiţia şi istoria. Când dispar popoarele, intrăm în turnul Babilonului.” (Petre Ţuţea)
Concursul se adresează tuturor creatorilor români, din ţară şi din diasporă, de orice vârstă, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Uniunii Scriitorilor sau autori de volume publicate, dar în special, elevilor din şcoli şi licee, cenaclurilor literare ale acestora. Poeziile (pot fi şi scurte poeme în proză) vor fi dactilografiate obligatoriu şi vor purta un motto, care se va regăsi şi pe un plic însoţitor (închis) conţinând datele de identificare: numele, câteva repere biografice, adresa, numărul de telefon. Paginile conţinând poeziile nu vor purta date de identificare, ci doar motto-ul regăsit pe plicul ce va conţine aceste date. Textele (nu mai mult de zece titluri) vor fi trimise pe adresa: Centrul Cultural „Reduta” Braşov, str. Apollonia Hirscher nr.8, cod poştal 500025, Braşov, România – cu menţiunea „Pentru Concursul „Carmen Patriae” ( în cazul elevilor se va specifica: secţiunea elevi). Data limită de prezentare: 15 octombrie 2009 (data poştei). Juriul (alcătuit din scriitori şi critici literari) va decerna trei premii (I, II, III), o menţiune, precum şi Marele Premiu „Carmen Patriae”-pentru fiecare secţiune în parte. Câştigătorii concursului vor fi anunţaţi, din timp, pentru a fi prezenţi la festivitatea de premiere, care va avea loc sâmbătă, 7 noiembrie 2009, orele 10:00, la Centrul CulturaL „Reduta” Braşov. Informaţii suplimentare la numărul de telefon (+40)268-419706 sau la adresa de e-mail: centrulcultural_reduta@yahoo.com

Se votează din nou stema Municipiului

Primăria Municipiului Reghin solicită locuitorilor municipiului să-şi manifeste opţiunea, prin vot deschis, asupra uneia dintre variantele de stemă propuse, care pot fi consultate atât pe site-ul Primăriei Reghin cât şi la sediul acesteia, în vederea înaintării spre avizare Comisiei Naţionale de Heraldică. Opţiunile voastre pot fi menţionate în registrul special deschis şi aflat la dispoziţia celor interesaţi.

Deces survenit în urma transportului neregulamentar

În ziua de 21 august 2009, ora 19.00, pe strada Principală, din localitatea Logig, judeţul Mureş, V.G. de 36 ani, din comuna Lunca, sat Logig, judeţul Mureş, aflat la volanul unui tractor, datorită transportului neregulamentar pe scara tractorului a accidentat grav pasagerul H.Ş. de 22 ani, din comuna Ideciu de Jos, judeţul Mureş, care s-a dezechilibrat şi căzut. Ulterior tânărul a decedat.

Începând din 24 august 2009, pedagogii de şcoală nouă îşi pot depune dosarele pentru suplinire

Atât cadrele didactice, care nu au excelat la concursul de titularizare şi n-au obţinut nici măcar nota 5, cât şi cei care pur şi simplu nu au studii corespunzătoare postului au dreptul să devină profesori în şcolile statului român. Candidaţii care nu s-au deranjat să se prezinte la examenul de titularizare, primesc totuşi o a doua şansă şi pot deveni suplinitori calificaţi, solicitând revalidarea fişelor. Astfel, începând din 24 august 2009, toţi cei interesaţi pot depune dosarele pentru ocuparea unui post în sistemul educaţional românesc. Concursul pentru suplinire, la care de data aceasta sunt obligaţi să participe toţi cei care vor să fie dascăli, va avea loc în data de 28 august 2009 la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Tîrgu Mureş. Pe 11 septembrie, 2009 candidaţii vor afla rezultatele deciziilor de repartizare pe catedră sau post.Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.edums.ro

Editorial

Am câteva nelămuriri vizavi de conducerea unor licee din Municipiu şi mă refer aici la Liceul „Petru Maior” şi Grupul Şcolar
Agricol „Ioan Bojor”. Dacă la cel din urmă, doamna directoare a demisionat în urmă cu aproximativ două luni, iar asta din motive personale după cum susţine dânsa, nu la fel stau lucrurile şi de cealaltă parte. După ce şase ani a stat la cârma şcolii, cât ai bate din palme, Grupul Şcolar Agricol „Ioan Bojor” rămâne fără director şi până la noi ordine cea care rămâne cu drept de semnătură până la ocuparea postului este directoarea adjunctă. La Liceul „Petru Maior”ne lovim de aceaşi problemă. Instituţia rămâne fără conducere. Directorul Rad Viluţ demisionează. La un timp foarte scurt după Lupescu Alexandrina. Însă se pare că aici apele nu mai sunt la fel de limpezi. Din câte am aflat, se pare că acesta ar fi reuşit să facă promovat un elev, înlocuindu-i notele în catalog, caz pe care Rad Viluţ a refuzat să-l comenteze telefonic, acesta fiind plecat din localitate. Însă acum vin semnele de întrebare. De ce după şase ani de activitate, directorul de la “Agricol” demisionează fără un motiv, după ce a condus ani buni, cu fruntea sus acest liceu, fără probleme şi cu multe reuşite? Să fie oare influenţe de mai sus, se încearcă oare o politizare a învăţământului? Nouă ne rămâne să aşteptăm tăcuţi, în băncile noastre „observând” ce şi cum se lucrează în învăţământul românesc.

vineri, 28 august 2009

Programul Festivalului Valea Gurghiului - Valea Regilor

In nr. 5 al ziarului Săptămâna Reghineană este publicat Programul Festivalului Valea Gurghiului - Valea Regilor. Aflaţi ce surprize vi se pregătesc în această ediţie a festivalului.

vineri, 21 august 2009

Bancuri

Un bătrân de 90 de ani îi spune doctorului sau:
-Nu m-am simţit niciodată atât de bine. Am o mireasă de 18 ani cu care voi avea un copil. Ce ziceţi de asta ?
Doctorul se gândeşte un minut şi apoi spune:
-Am un prieten mai în vârstă care este vânător şi nu lipseşte de la nici un sezon. Într-o zi când se cam grăbea a luat umbrela în loc să ia puşca. Când a ajuns în pădure, a văzut un iepure care stătea lângă un râu. Şi-a ridicat umbrela, a făcut “bang!” şi iepurele a căzut mort. Ce zici de asta ?
Bătrânul răspunde:
-Eu aş zice că altcineva i-a omorât iepurele.
Doctorul:
-Exact !

O blondă dă telefon la Pompieri şi începe să urle:
-Arde, arde veniţi repede !!!
-Şi cum ajungem la locul incendiului ?
-Păi nu mai aveţi maşinile alea mari şi roşii ?
Un domn distins merge la medic.
-Vă rog să mă ajutaţi, domnule doctor. Căsătoria mea este în joc. Nu mai merge sexul aşa cum mergea pe vremuri…
-Am să vă prescriu o tabletă pe care va trebui să o luaţi în fiecare seară în timpul cinei.
După câteva zile pacientul merge din nou la un examen medical ca doctorul să vadă dacă tableta prescrisă nu are efecte secundare.
-Ei, v-a folosit tableta?
-Domnule doctor, este cu adevărat uluitoare. Chiar şi în timpul cinei am făcut de două ori sex cu nevasta mea.
-Şi ea ?
-I-a plăcut foarte tare. Dar oaspeţii au fost foarte surprinşi.

Ursul se plimbă prin pădure cu o foaie în mână. Se întâlneşte cu lupul. – Ce ai acolo ursule? – Lista cu animalele pe care trebuie să le ucid azi. – Vai, şi nu cumva sunt şi eu pe listă? – Păi, eşti la numărul 45. – Vai, nu mă omorî, lasă-mă să mă duc la copiii mei să-i mai văd o dată şi după aia poţi să mă omori! – Bine, hai. Se duc, vede lupu ce are de văzut, apoi îl omoară ursul.
După un timp, se întâlneşte cu vulpea. – Ursule ce ai acolo? – Lista cu … – Vai, şi sunt şi eu acolo? – Da, la nr. 15. – Ursule, nu mă ucide! Lasă-mă să îmi văd copiii, etc. – Bine. Merge, se uită, moare şi vulpea.
Mai târziu, cu iepurele: – Ursule, ursule, ce ai acolo? – Lista cu animalele … – Şi sunt şi eu pe acolo? – Păi, eşti la nr. 3. – AOLEU! Şi nu poţi să mă ştergi de pe listă?... – ... Ba da.
Vine iepuraşul la urs şi îi spune:
- Măi ursule, ai auzit ?
- Ce să aud ?!
- Păi… s-a făcut o bere cu numele tău !
- Da ?
- Da !
Merge ursul la bar, se aşează mândru şi cere:
- Daţi-mi şi mie o bere Vlăduţ !

DIN LEGILE LUI MURPHY

Ca să cureţi un lucru, murdăreşti un altul. Dar poţi murdări mai multe lucruri fără a curăţa nici unul.
Dacă anticipezi că sunt patru variante posibile de a ieşi ceva prost şi reuşeşti să le ocoleşti, atunci va apărea imediat o a cincea posibilitate, care va strica totul.
Probabilitatea de a distruge un lucru este direct proporţională cu valoarea lui.
Timbrele care nu se lipesc pe scrisori se vor lipi în schimb pe orice altceva.
Când avionul în care eşti are întârziere, avionul pe care trebuie să-l iei în continuare pleacă la ora fixată.
Când cauţi un lucru, niciodată nu îl găseşti decât după ce ţi-ai cumpărat un altul în loc.
Când garanţia unui produs este de 60 de zile, defectarea lui se va produce sigur în a 61-a zi.
Dacă o frânghie are un capăt, atunci are precis încă unul.
Când trebuie să-ţi concentrezi atenţia asupra unui anumit lucru, este imposibil să nu apară altul care să-ţi distragă atenţia.
Ori de câte ori stabileşti să faci un anume lucru mai întâi, survine un alt lucru care trebuie făcut primul.
Indiferent ce merge prost, există întotdeauna cineva care a ştiut ca aşa va fi.
Problemele complicate au întotdeauna răspunsuri simple, pe înţelesul tuturor, dar greşite.
Oportunitatea îţi bate la uşă în cel mai puţin oportun moment.

joi, 20 august 2009

Ştiaţi că?

Sucul de lămâie este un bun detergent natural. Curăţă o largă varietate de pete şi este foarte util la dizolvarea săpunului uscat şi a depunerilor de piatră.
În corpul uman sunt peste 99 779 km de vase sanguine. Dacă ar fi aşezate cap la cap, ar înconjura pământul de 2,5 ori.
Urşii polari pot alerga cu o viteză de până la 40 de km/h si pot sări la o înălţime de aproape 2 metri.
Apele oceanelor conţin destulă sare încât să acopere toate continentele cu un strat gros de 150 de metri.
Cea mai mare viteză atinsă vreodată pe o bicicletă este de 268,66 km/oră, de către Fred Rompelberg.
Creşterea creierului uman se opreşte în jurul vârstei de 15 ani.
Creierul uman continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.
Inima pompează mai mult de 3.500 de litri de sânge în timp de o oră. De-a lungul vieţii inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori.
Muşchiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contractă în mai puţin de o sutime de secundă.

10 REGULI DE AUR PENTRU FRUMUSEŢEA PIELII

1. Vei respira adânc, aer cât mai pur! Chiar dacă nu locuieşti la ţară, pe malul mării sau la munte, ci într-un oraş cu toate poluările atmosferice pe care le implică. Poţi să îţi dotezi casa cu un aero-ionizator sau biroul, maşina şi orice alt loc în care stai foarte mult. Acest aparat generează ioni negativi care restabilesc echilibrul electric al aerului poluat, aer puternic încărcat cu ioni pozitivi. Cu un simplu aero-ionizator, vei respira un aer de calitate şi este comercializat în destule magazine, la preţuri accesibile. Totuşi, nu cumpăra decât un aparat de calitate despre care te-ai informat foarte bine.
2. Nu vei consuma tutun şi vei evita abuzul de soare! În ceea ce priveşte tutunul, trebuie să faci o alegere. Să fumezi şi să îmbătrâneşti prematur sau să nu fumezi şi pielea ta să îşi păstreze tinereţea cât mai mult timp. Tu alegi. Alegerea nu depinde decât de tine şi de dorinţa profundă de a avea plăcerea unei pieli frumoase înaintea plăcerii de a fuma. Aceasta nu împlică decât un pic de voinţă. În ceea ce priveşte soarele, tot ce trebuie să faci este să nu abuzezi şi, mai ales, să te protejezi. Astrul solar este cel mai mare duşman al pielii, pentru că o deshidratează şi o îmbătrâneşte prematur. Câte femei nu se trezesc la 35 de ani cu chipul ridat ca al unui marinar de cursă lungă? Gândeşte-te bine, căci nici un produs de frumuseţe, nici măcar cea mai bună chirurgie estetică nu va reuşi vreodată să repare ceea ce soarele a stricat. Foloseşte creme protectoare specializate, cu factor de protecţie maxim.
3. Vei dormi profund în fiecare zi! Iată o regulă care nu este greu de aplicat. Nu implică decât un minim de organizare a timpului tău, pentru a avea în permanenţă timp pentru somn.
4. Vei mânca sănătos şi echilibrat, încet şi cât trebuie! Din nou… nimic complicat.
5. Vei creşte cantitatea zilnică de cereale, legume şi fructe din meniu. Dacă regimul tău alimentar nu are suficiente cereale, legume şi fructe, nu este dificil să îl modifici şi să adopţi obişnuinţe noi în meniul tău. În acest domeniu, trebuiesc privilegiate anumite alimente bogate în vitamina A (ficatul, gălbenuşul de ou, iaurtul, spanacul, caisele, mango, portocalele, nectarinele, roşiile), vitamina B5 (lapte, ouă, icre, cartofi, somon, avocado, căpşuni), vitamina B8 (gălbenuş de ou, orez, soia, mere, roşii). Aceste trei vitamine intervin activ în formarea, dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor cutanate.
6. Vei diminua zahărul, grăsimile şi carnea din alimentaţie! Şi aici, modificarea, dacă e necesar, a alimentaţiei nu implică un efort prea mare.
7. Vei bea apă cât mai mult pentru a elimina toxinele! Apa este extrem de importantă şi e suficient să bei un litru şi jumătate de apă pe zi, pentru a obţine un ten mult mai strălucitor.
8. Te vei abţine de la alcool şi cafea şi vei ocoli drogurile! Ca şi în cazul tutunului, este o alegere personală. Poţi să bei o jumătate de pahar de vin la fiecare masă, un aperitiv ocazional şi o cafea din când în când, fără ca aceasta să îţi pună frumuseţea pielii în pericol.
9. Vei practica, în mod regulat, sport şi mai ales, vei merge cât mai mult pe jos! Practicarea sportului este un lucru agreabil, ca şi mersul pe jos. De aceea, este vorba mai degrabă de integrarea unui nou tip de lucru plăcut în viaţa ta şi nu de impunerea a ceva constrângător.
10. Îţi vei repartiza foarte bine munca, timpul liber şi micile plăceri ale vieţii!
Un echilibru corect al vieţii, deci o sănătate bună în general, rezultă într-o sănătate şi frumuseţe a pielii de invidiat!

Fiecare naştere care se termină cu bine....este un miracol

De Dr. Viorel Fejer, ginecolog în cadrul Spitalului „Dr.Eugen Nicoară” din Reghin, am auzit cu toţii. Dar, în realitate, nu ştim prea multe despre persoana sa. Am fost tentată să aflu mai multe despre omul care este o enciclopedie în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. Am avut şi fericita ocazie de a găsi o portiţă în programul dânsului pentru a-i adresa întrebările de mai jos:
Reporter: Cum arată o zi din viaţa Dvs.?
Dr. Viorel Fejer: Viaţa mea se derulează de ani de zile între naveta Târgu Mureş-Reghin şi retur, timp în care sunt angajat într-o luptă permanentă cu boala sau cu dorinţa de a aduce pe lume copii sănătoşi în cadrul muncii mele cotidiene la Maternitatea Reghin. Munca continuă în cabinetul meu de consultaţii, de care sunt mândru de cum am reuşit să-l amenajez. Urmează drumul spre casă, adică la Tg.Mureş, ştiri, cărţi fel şi fel, somn şi o nouă zi poate începe.
Rep: Care sunt hobby-urile, temerile şi superstiţiile Dvs.?
Dr. V. F.: Hobby-urile mele sunt cititul şi gătitul. Citesc cărţi de specialitate, beletristică, completez careuri de Sudoku. La gătit sunt un tradiţionalist, nu prea experimentez, deşi mi-am propus asta cândva. Nu sunt superstiţios, nu mă tem de ziua de mâine care oricum va veni. Temerea mea cea mai mare este legată de complicaţiile profesiunii mele şi de o eventulă limitare a posibilităţilor de rezolvare a acestora.
Rep: Ce mâncaţi şi ce activitate fizică faceţi ca să vă menţineţi sănătos?
Dr.V.F.: Cum am mai spus sunt un tradiţionalist. Din păcate mişcare nu prea fac, fiind legat de navetă şi timp liber. Ca orice om îmi propun periodic să reiau activitatea fizică, lucru pe care îl amân permanent.
Rep: Cum „ţineţi pasul” cu evoluţiile din lumea medicală?
Dr.V.F.: Pentru a fi permanent la curent cu noutăţile medicale am posibilitatea de a participa anual la congrese, conferinţe de specialitate, prezentări de medicamente noi şi cursuri postuniversitare de specialitate.
Rep: Cu ce probleme şi bucurii vă întâniţi la locul de muncă?
Dr.V.F.: Bucuriile cele mai mari mi le oferă colectivul secţiei noastre care prin competenţă, bunătate şi profesionalism încearcă să aducă pacientelor noastre un dram de linişte şi mulţumire sufletească pe lângă modalităţile de tratament pe care le oferim. Probleme sunt destule şi acum mai mult decât anul trecut. Oare o fi „criza”? Cele mai mari probleme ale secţiei sunt lipsa condiţiilor corespunzătoare hoteliere, aspect care sperăm că se va ameliora în lunile care urmează
.Rep: Cum stau lucrurile în Reghin, din punct de vedere al educaţiei sexuale?
Dr.V.F.: Educaţia sexuală este la pământ, atât în Reghin cât şi în toată ţara. Tinerele fete ştiu o mulţime de lucruri legate de sex, dar prea puţin despre educaţie sexuală. Din păcate informaţiile provin din surse false, greşite şi tendenţioase. Cred de asemenea ca accesul este prea facil la informaţii necorespunzătoare despre sex.
Rep: La şcoală se fac lecţii de educaţie sexuală, în cadrul orelor de dirigenţie. Mă îndoiesc că elevii au încredere în diriginte atât de mult încât să ceară un sfat sincer, să pună întrebări personale şi cred că medicul ginecolog este primul om, în România, care realizează o adevărată educaţie sexuală. Aşa este?
Dr.V.F.: Un ginecolog sau un psiholog ar putea oferi informaţii competente şi pertinente despre sex, ”avantaje”, riscuri, despre moralitate. Cel mai uşor şi mai dezinteresat sfat poate fi primit de la mame. Dar fetele zilelor noastre nu mai discută cu mamele lor. Influenţa anturajului este absolut periculoasă şi tendenţioasă, iar şcoala este depăşită de evenimente.
Rep: Există o fundaţie în România care militează pentru aprobarea unei legi prin care să se permită tinerelor minore, consultul ginecologic fără acordul şi însoţirea părinţilor. Sunteţi pro sau contra?
Dr.V.F.: Sunt absolut împotriva acestei aberaţii. Nu este etic, nu este normal şi nu este moral.
Rep: Ce le puteţi spune tinerilor reghineni despre prezervative, metode de protecţie şi boli cu transmitere sexuală?
Dr.V.F.: În primul rând să mai aştepte cu debutul vieţii sexuale. În al doilea rând prezervativul este obligatoriu în cursul oricărui act sexual, iar bolile cu transmitere sexuală sunt atât de frecvente şi perculoase (sifilis,SIDA), încât cele câteva minute de plăcere pot fi plătite cu tristeţe şi durere toată viaţa.
Rep: Ce recomandări aveţi pentru fetele care au o sarcină nedorită? Păstrarea sarcinii, avortul, încredinţarea copilului spre centre de plasament?
Dr.V.F.: În primul rând să se sfătuiască cu propria sa mamă. Este o decizie care trebuie luată în familie.
Rep: Care sunt consecinţele procedurii de avort, din punct de vedere medical?
Dr.V.F.:Cele mai grave sunt sterilitatea permanentă şi mutilarea pe viaţă a feminităţii.
Rep: Pacientele vă mărturisesc, adeseori, sentimentele sau stările lor după realizarea unui act de avort?
Dr.V.F.: Atunci când realizează ce au făcut,da.
Rep: Sunteţi pro sau contra avorturilor? De ce şi ce anume a influenţat această atitudine?
Dr.V.F.: Sunt contra avortului. Nu a posibilităţii de avort, pentru că fiecare poate face ce vrea cu corpul şi cu viaţa sa, ci a avortului în sine. Nu cred că posibilitatea de a face un avort a fost marea realizare a mişcării feministe. Există la ora actuală atâtea mijloace de contracepţie, atât de accesibile încât avortul este nejustificat.
Rep: Ce le recomandaţi mamelor tinere şi singure, care decid păstrarea copilului? Unde pot să meargă, cine le va ajuta, de unde pot primi o mână de ajutor?
Dr.V.F.: Să îl iubească şi să-l crească, pentru că este al lor şi numai al lor. Este viaţă din viaţa lor. O mână de ajutor trebuie să le ofere familia. Dumnezeu şi credinţa că au făcut bine va face restul.
Rep: Este cunoscut faptul că în ziua de astăzi, femeile se confruntă tot mai des cu probleme în a rămâne însărcinate sau a duce la bun sfârşit o sarcină. Unde se greşeşte? Care sunt factorii negativi care trebuie evitaţi în aceste cazuri şi care sunt cei pozitivi?
Dr.V.F.: Femeile despre care se vorbeşte aici sunt cele pentru care cariera profesională a stat în calea dorinţei de a fi mamă. Copiii trebuie făcuţi la vârsta potrivită. Vârsta înaintată, stresul, expunerea la tot felul de toxine, alcool, tutun, droguri, toxine de la locurile de muncă pot determina probleme de fertilitate. Factorii pozitivi care contribuie din plin la a aduce pe lume un copil sănătos sunt liniştea sufletească, siguranţa zilei de mâine, dragostea în familie, alimentaţia corectă şi sănătoasă.
Rep: Până de curând, doar în filme, dar mai nou şi în România, femeile însărcinate pot merge în centre unde se fac exerciţii de respiraţie pentru o naştere mai uşoară. Care ar fi cel mai apropiat centru de acest gen?
Dr.V.F.: Există un asemenea centru şi în Reghin, de care se ocupă un cadru medical de specialitate cu dragoste şi competenţă.
Rep: Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a născut multe controverse în Romania, unii medici fiind sceptici cu privire la eficacitatea acestuia. Ce părere aveţi despre acest vaccin?
Dr.V.F.: Cred că acest vaccin este absolut necesar, cu condiţia înţelegerii perfecte a eficienţei sale, dar sub “umbrela” unei educaţii morale şi sexuale corespunzătoare. Campania de pregătire a administrării acestui vaccin va continua anul acesta, şi sper să fie mai eficientă decât anul trecut, ţinând cont de valoarea medicală a protecţiei împotriva cancerului de col uterin pe care o oferă.
Rep: Sunt multe cazuri de cancer (de col uterin, de uter, de ovar sau de sân) în Reghin?
Dr.V.F.: Nu sunt multe, dar cele pe care le-am depistat sau tratat noi, au fost de-a dreptul dramatice.
Rep: Este trecut acest vaccin într-o evidenţă, de exemplu, a medicilor de familie, a spitalului? Este urmărită evoluţia pacienţilor cărora le-a fost administrat vaccinul la nivel naţional?
Dr.V.F.:Probabil că există o asemenea evidenţă, însă nu la nivelul spitalului, pentru că vaccinul nu s-a administrat în spital.
Rep: Care ar fi ponderea pacienţilor care vin la controlul de rutină, fără a avea nici o problemă de sănătate sau o sarcină?
Dr.V.F.: Tot mai multe paciente au înţeles importanţa controalelor ginecologice profilactice şi ca atare numărul lor a crescut în ultimii ani, dar spitalul nu poate oferi decât un anumit număr de investigaţii gratuite. Ar trebui ca aceste controale să facă parte dintr-un examen de bilanţ anual, obligatoriu pe care să-l deconteze CJAS.
Rep: Ce trebuie să facă şi ce trebuie să nu facă o pacientă, înainte de controlul ginecologic?
Dr.V.F.:În primul rând despre igiena corporală generală, zilnică şi mai ales înaintea unui consult medical, nu ar trebui să vorbim. Pentru recoltarea de produse biologice vaginale ar trebui să nu aibă contact sexual în ultimele 24 de ore, să nu folosească tratamente intravaginale şi să nu se spele intravaginal în ultimele 24 de ore.
Rep: Care sunt avantajele unui control ginecologic periodic?
Dr.V.F.: Depistarea la timp a unor afecţiuni ginecologice grave, cum este cancerul de col uterin ar trebui să fie suficietă pentru a determina pacientele indiferent de vârstă şi de mediul de provenienţă să se prezinte la controale periodice profilactice. Una este să tratezi un cancer de col într-un stadiu de început şi alta este să asişti neputincios la evoluţia spre moarte a unui cancer de col descoperit într-un stadiu avansat.
Rep: Care a fost cel mai dificil caz cu care v-aţi confruntat şi care a fost cel mai “miraculos”?
Dr.V.F.: Fiecare naştere care se termină cu bine, fiecare intervenţie chirurgicală cu evoluţie favorabilă este un miracol. Orice complicaţie a naşterii, orice complicaţie postoperatorie, orice eşec terapeutic reprezintă un caz dificil. Important este rezultatul final.

Competenţa mai importantă decât diploma?

Care sunt cele mai importante criterii de selectare a candidaţilor la angajarea lor în companii? Personalitatea, abilităţile tehnice, competenţa, experienţa profesională. Cel mai important rol îl are însă competenţa. Diploma este importantă mai mult pentru poziţii specializate, tehnice. În cazul persoanelor care nu profesează în domeniul în care s-au pregătit, cântăreşte mai mult partea practică, şi nu diploma. Dar, în cazul specializărilor tehnice şi juridice, este obligatoriu ca studiile să fie din domeniul respectiv, în acest caz reputaţia instituţiei absolvite poate fi un fel de substitut al experienţei. De exemplu, selecţia personalului la Microsoft se face în baza competenţelor profesionale şi a potrivirii cu cerinţele specifice jobului iar facultăţile de Automatică-Calculatoare şi Matematică-Informatică dau cei mai buni şi mai mulţi candidaţi pentru sectorul IT. Procesul de selecţie şi recrutare se bazează pe un sistem de competenţe-cheie specifice fiecărui post. Ideea de competenţă presupune, atât cunoştinţele teoretice, cât şi abilităţile practice ale candidatului şi comportamentele care conduc spre performanţă: capacitatea şi interesul pentru învăţarea continuă, iniţiativă, implicare, dinamism, alături de spiritul de echipă. Diploma unei instituţii de învăţământ superior poate fi un indicator al nivelului cunoştinţelor dobândite şi constituie o recomandare în momentul selecţiei. Atestările profesionale nu reuşesc însă să redea o imagine fidelă a abilităţilor şi comportamentelor candidaţilor, dar mai ales nu garantează adecvarea competenţelor persoanei la cerinţele specifice postului. În ceea ce priveşte tipul de universitate absolvit, de stat sau privat, acesta nu pare să fie un criteriu de selecţie al angajaţilor. Un exemplu grăitor în acest sens este BRD - Groupe Société Gé­nérale, care nu şi-a stabilit drept criteriu de evaluare şi departajare a candidaţilor apartenenţa instituţiei de învăţământ la sistemul de stat sau privat.

DESPRE LIBERTATE

De când îi lumea, oamenii au căutat adevărul şi uneori, amăgiţi că l-au aflat, s-au îmbătat de bucurie. Impulsul acelei căutări există în fiinţa umană de la zidirea sa, fiind influenţat de raţiune şi inteligenţă, având menirea de apreciere a gradului de nobleţe pe care îl merită fiecare. Filosofii din vechime acordau sufletului uman două facultăţi deosebite, raţiunea şi dorinţa dragostei, cu ajutorul cărora putea să discearnă şi să dobândească binele. Ignoranţa de a folosi aceste facultăţi l-au dus însă pe om şi spre eroarea din care se naşte răul şi păcatul. Condiţia ca omul să poată utiliza cele două facultăţi este libertatea sa, care este atât de mult proclamată pe cât de puţin înţeleasă. Din această cauză, uneori atributele ei au dus la rezultate eronate şi chiar catastrofale, ca cele din domeniu politic, unde oamenii au ales un sistem sau un om, care în loc să acţioneze spre binele comun, a făcut mult rău. La astfel de rezultate s-a ajuns tot prin ignoranţa oamenilor de a folosii facultăţile la care m-am referit mai sus şi prin naivitate. În virtutea libertăţii, cam de două secole încoace, raţiunea politică a omenirii, în general, se concentrează pe critica puterii absolute, pe drepturile omului, pe legalitate, proprietate privată, separarea puterilor în stat, toleranţă, umanism, condiţii mai bune de viaţă. Într-un cuvânt, libertatea s-ar apropia de sistemul democratic. În funcţie de cum s-au îmbinat aceste premise şi cum au fost urmate principiile libertăţii şi democraţiei, s-au dezvoltat popoarele şi ţările din lume, s-a extins producţia şi piaţa, iar oamenii şi-au aflat fericirea într-un nivel de trai pe măsură. Am putea spune că lumea nu s-a dezvoltat după resursele unui loc sau a unei regiuni ci după raţiunea după care a fost interpretată şi exercitată libertatea oamenilor. Astfel în locuri sărace şi vitregite de natură s-au dezvoltat comunităţi prospere, iar în locuri cu surplus de resurse, comunităţile au rămas în stare de înapoiere, la un nivel de trai destul de scăzut. În exerciţiul libertăţii contează mult raţionalul şi moralul, prin ele menţinându-se echilibrul între scopul unuia sau altuia, precum şi relaţia omului cu societatea, unde sunt trasate şi limitele legalităţii. Alte intervenţii din exterior, în acest exerciţiu, nu sunt necesare cu toată tendinţa de promovare a interesului individual înaintea celui social.
Într-o societate cu moralitatea în scădere, libertatea are de suferit şi de aceea în legi şi constituţi există paragrafe menite să o apere. Acestea se referă cu precădere la siguranţa persoanei, libera circulaţie, libertatea conştiinţei şi a exprimării, precum şi la libertatea asocierii.
Închei cu spusa unui înţelept, legată de această temă:
,,Libertatea, trebuind să fie egală pentru toţi, nu poate fi întreagă pentru nimeni. Hotarul libertăţii mele e libertatea aproapelui; libertatea individuală a celorlalţi îşi găseşte hotarul său în libertatea mea.”

AVERTISMENT - TRAFICUL DE PERSOANE

Tot mai multe tinere devin victime ale traficului de persoane, plecând în străinătate cu vise caracteristice vârstei şi trezindu-se singure printre străini, sechestrate, ameninţate, abuzate, adevărate sclave ale traficanţilor, este binevenită prezentarea câtorva aspecte legate de acest fenomen. Traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti. Oricât de crudă ar părea exprimarea, ea este reală, fiinţele umane fiind vândute şi revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte şi apoi exploatate. În România, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani ( un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18-23 de ani). Dintre tinerele repatriate voluntar şi asistate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie - Biroul OIM Bucureşti, în mare parte au fost aduse din Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Albania, Kosovo, Italia, Cambodgia, restul din alte ţări. În ceea ce priveşte scopul traficului în anumite ţări de destinaţie, printre acestea - Spania, Austria, Germania – trafic pentru exploatare sexuală, Grecia – trafic pentru muncă în condiţii ilegale, Franţa, Italia – pentru cerşetorie. Tendinţa care se remarcă este ca transportul să se facă în grupuri mici, pentru a fi mai greu de sesizat de către autorităţi. Din mărturiile lor reiese că traseul tipic al unei victime, de la racolare până la eliberare, este marcat de ABUZURI grave. Prinse în capcana traficanţilor, victimele sunt supuse unor tratamente înjositoare şi exploatate în regim de sclavie. În majoritatea cazurilor, ele sunt forţate să accepte exploatarea sexuală, dar şi alte forme de servitute. Traficul de fiinţe umane, ca fenomen infracţional transnaţional, este de o complexitate care îl face greu de anhilat.

Excesul de bere poate duce la cancer pancreatic

Pe timp de vară, când soarele loveşte asupra noastră, la un joc de cărţi sau table, la o poveste între prieteni şi chiar lângă o pizza, o bere rece rămâne ispita pentru fiecare dintre noi. Chiar dăcă mulţi dintre noi preferăm o bere care să ne ţină „de urât” în serile senine de vară sau pur şi simplu pentru faptul că ne potoleşte setea, ar fi bine să cunoaştem şi dezavantajele acestei licori. Este bine de ştiut că berea rece pe care o poftim atât de mult vara, nu potoleşte setea aşa cum ne gândim noi, preferabilă ar fi tot apa pentru consum. Însă, dacă tot alegem aceast produs, consumul până la trei pahare pe zi, nu poate face rău ci ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi. Totuşi, băutorii de bere, cei care consumă în fiecare zi mai mult de trei pahare, sunt cei mai predispuşi dezvoltării bolii. Şi asta pentru că berea favorizează apariţia cancerului pancreatic, aflat pe locul patru ca rată a mortalităţii în lume. În concecinţă, excesul de bere, indiferent cât de bună ar fi, nu face altceva decât să dăuneze sănătăţii. Cancerul pancreatic nu are simptome decât în faza avansată, atunci când întregul organism este afectat.

Nu deveni victima hoţilor !!!

Lăsând ferestrele deschise/neasigurate, la apartamentele de la parter, când nu eşti acasă, când eşti acasă, dar nu ai posibilitatea supravegherii acestora (inclusiv noaptea!!!)
Acesta este mesajul pe care poliţiştii doresc să-l transmită mureşenilor! Motivul este unul simplu: vara se comit furturi din locuinţe cu un mod de operare specific sezonului, respectiv intrarea pe ferestrele lăsate deschise la apartamentele de la parter ori la case, infractorii neavând vreo bătaie de cap cum să pătrundă în locuinţă! Nu doar când lipsiţi de acasă trebuie să luaţi aceste măsuri de protecţie, ci şi dacă sunteţi acasă, însă nu puteţi supraveghea toate ferestrele! Spre exemplu, daca sunteţi pe balcon, ori în baie, ori munciţi în bucătărie! Hoţului are nevoie doar de o clipă de neatenţie pentru a acţiona!
Problema ar putea fi cu atât mai gravă cu cât ar putea exista posibilitatea ca infractorul să intre noaptea în locuinţă, la parter, pe geamul lăsat deschis, şi să fure în timp ce locatarii dorm liniştiţi în camera respectivă! Pare probabil forţat acest exemplu, însă trebuie avute în vedere orice riscuri, mai ales că au existat şi cazuri în care infractorii au furat din locuinţă în timp ce proprietarii erau acasă, dar într-o altă încăpere şi nu au auzit nimic. Se pune însă întrebarea: ce se întâmplă dacă proprietarii se trezesc? Lucrurile pot deveni foarte grave, oricare dintre persoanele implicate aflându-se în situaţia de risc de victimizare (vătămare corporală gravă, chiar omor!)! Aşadar, nu uitaţi că un simplu gest este foarte important pentru siguranţa personală şi a bunurilor dumneavoastră!

LEGENDA BĂNUŢULUI

-Bănuţii la început au fost nişte flori mărunte albe, cu mijlocul galben, ce răsăreau primăvara devreme pe lângă casele vecinilor.
-Nu ca ghioceii care răsar primăvara devreme, dar în pădure.
- Iar fetele îşi făceau salbe şi coroniţe din bănuţi, primăvara când ieşeau la joc. Băieţii le furau bănuţii , apoi se lăudau : cine are mai mulţi bănuţi.
-Şi care câte fete a păcălit de i-a luat bănuţii….
-Apoi fetele mai bogate îşi făceau salbe din bănuţii de aur şi argint ca băieţii să aibă cu ce se lăuda.
-Cu bănuţiii lor.
- De, erau fete preţioase!
- Dacă mai pierdeau din ei?
-Părinţii alţi bănuţi le făceau.
- Şi tot aşa, până se termina zestrea şi fetele rămâneau fete bătrâne.
-Deşi, cel mai adesea, ele se măritau înainte de a se termina bănuţiii, legând fericirea sau necazul, după caz, la gâtul bărbatului cu care se cununau.
-Dar nici fetele sărace nu se lăsau mai prejos, nu-i aşa?
- Făceau şi ele rost de bănuţi cum puteau. Unele munceau de se urâţeau….
- Dar nu se lăsau până să-şi facă salbă ca fetele de măritat, de.
-Altele puneau băieţii iubăreţi să fure bănuţii de aur de la fetele bogate şi să l-i aducă lor.
- Aşa îţi făceau şi ele salba lor.
- Îşi făceau şi acelea salba lor fiind preţuite pentru priceperea în afaceri.
-Bag sama, pe vremurile acelea cinstea era un termen mai mult decât flexibil.
-Asa, deci….
- Apoi bănuţii au început să circule ca măsură a valorii tuturor lucrurilor.
- Mai puţin ca măsură a cinstei, desigur.

Locul de muncă al românului,prioritatea numarul 1

Emil Boc a mai spus că vor fi asigurate resursele financiare pentru infrastructură, pentru a asigura locuri de muncă, concomitent cu resurse financiare suplimentare pentru finanţarea proiectelor europene. A mai precizat că locul de muncă al românului este prioritatea numărul 1 a Guvernului, disponibilizările nefiind dorite (oare Guvernului îi pasă de oameni sau doreşte doar evitarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj. De curând am mai văzut cu toţii o tentativă de măsuri aşa-zise anticriză tot pe spinarea noastră, prin concedii fără plată pentru bugetari).

Mai mult, cu ajutorul măsurilor anti-criză de până acum, s-au închis peste 100.000 de firme iar Consiliul Naţional al IMM preconizează că până la sfârşitul anului se vor mai închide încă 100.000. Numărul restanţierilor la rabursarea creditelor bancare a crescut la o cotă fără precedent? După ce în luna mai 2009 a fost depăşit pragul de 200.000 de persoane, în iunie, restanţierii au ajuns să numere 200.934 de persoane. Şi mai mult vom avea peste un milion de şomeri până la sfârşitul anului.
Cum vom reuşi să trăim bine în aceste condiţii?

De la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2%

Premierul a spus că de la 1 octombrie va fi introdusă neimpozitarea profitului reinvestit. De asemenea, tot de la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2% (consistent, nu-i aşa? La o pensie de 600 de lei, 2% reprezintă cca 12 lei. Să trăim bine, nu alta! Cu cât se vor mări costurile la facturile curente? Sigur, cu peste 2%!!!), conform calendarului stabilit iniţial

Impozitul forfetar, scos în anumite domenii de la 1 ianuarie

Emil Boc a declarat în 10 august, după şedinţa coaliţiei PD-L - PSD, că impozitul minim va fi aplicat, începând cu 1 ianuarie 2010, doar la anumite domenii specifice. Primul Ministru a declarat că Ministerul Finanţelor a fost mandatat, alături de miniştrii din echipa de negociere cu FMI, ca, în partea finală a discuţiilor să susţină măsurile necesare activităţii economice şi mediului de afaceri, pentru menţinerea locurilor de muncă. Aceste măsuri se referă la menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, menţinerea TVA la acelaşi nivel de 19%.
Premierul a spus că de

“Şcoala te face mare”

“Şcoala te face mare” este o campanie de conştientizare publică organizată de Asociaţia Ovidiu Rom şi Asociaţia Telefonul Copilului, în parteneriat cu Administraţiile Publice Locale, Min. Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, UNICEF şi Salvaţi Copiii, care îşi propune creşterea gradului de participare şcolară a copiilor săraci din România. Sub sloganul “Fiecare copil în şcoală este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, campania transmite un îndemn la acţiune: “Dacă ştii un copil care nu merge la scoală, al tău sau al altcuiva, ajută-l! Sună la 116 111!”. La acest număr, părinţii săraci pot suna gratuit pentru a afla ce pot face când au probleme să-şi înscrie copiii la şcoală/grădiniţă iar oamenii pot semnala cazuri de copii care nu merg la şcoală. Problemele identificate vor ajuta la formularea de politici publice cu privire la creşterea accesului la educaţie al copiilor săraci din România. Salvaţi Copiii va promova la scară naţională mesajul campaniei. Prin programele sale, Salvaţi Copiii asigură în anul scolar 2009-2010 susţinerea si accesul la educaţie preşcolară şi scolară a circa 3.250 de copii din comunităţile sărace din întreaga ţară.

Bani pentru anul şcolar 2009-2010 pentru instituţiile de învăţământ din Reghin

Primăria Municipiului Reghin a alocat pentru anul şcolar 2009-2010 suna de 535.000 de lei, care v-a fi destinată lucrărilor de reparaţii şi igienizare la instituţiile de învăţământ din oraş. La sfârşitul lunii iulie au fost recepţionate lucrările la Şcoala Generală Nr. 4, aceasta primind o suma de 20.000 de lei, bani destinaţi lucrărilor pentru reparaţii la acoperiş, zugrăvirea a şase săli de clasă, igienizarea grupurilor sanitare şi a holurilor. Pentru Grădiniţa Nr. 2 a fost alocată suma de 25.000 de lei, bani destinaţi igienizării blocului alimentar şi a sălii de mese, igienizarea grupurilor sanitare, vopsirea ferestrelor şi a gresiei pe scările de la intrare cât şi pentru scara interioară. Se mai lucrează la grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 unde a fost alocată suma de 25.000 de lei pentru reparaţia unei porţiuni de acoperiş, zugrăvirea grupului sanitar cât şi a unei laturi exterioare a clădirii. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 a primit 30.000 de lei pentru revizuirea unei părţi de acoperiş, igienizarea grupurilor sanitare şi totodată reparaţii la instalaţiile sanitare şi igienizarea a două săli de clasă. Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 6 au primit doar 15.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru reparaţia gardului la una din gradiniţe iar la cealaltă pentru reparaţia acoperişului şi igienizarea a trei săli de clase. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 3 şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4 au primit fiecare câte 10.000 de lei. Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 4 din Salcâmilor a primit 40.000 de lei, Grădiniţa cu program Prelungit Nr. 5 suma de 20.000 de lei, iar Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 3 i-a fost alocată suma de 25.000. La şcolile generale, sumele alocate încep să crească, astfel încât pentru Gimnaziul „Alexandru Ceuşeanu” s-a alocat suma de 55.000 de lei destinată reparaţiilor şi igienizării la grupurile sanitare din cele două clădiri aflate pe străzile Petru Maior şi Vânătorilor. Gimnaziul „Augustin Maior” a primit cu 5000 lei mai mult decât Gimnaziul „Alexandru Ceuşeanu” bani care vor fi folosiţi pentru igienizări şi reparaţii la faţada clădirii de pe strada Călăraşilor. Pentru Liceul „Lucian Blaga” a fost alocată suma de 35.000 de lei în timp ce pentru Liceul „Petru Maior” a fost alocată suma de 70.000 de lei destinaţi pentru igienizare grupuri sanitare, reparaţii şi ignifugare acoperiş. Liceul Agricol „Ioan Bojor” a primit în acest an doar 20.000 de lei, bani pentru procurarea şi montarea centralei termice.

luni, 17 august 2009

PREMII DE 200.000 EURO ACORDATE DE FUNDAŢIA DINU PATRICIU

În sfârşit, se acordă premii substanţiale pentru educaţie

Şi asta nu datorată statului, care pe zi ce trece lezează procesul de învăţământ prin reforme fără fond, reduceri ale salariilor cadrelor didactice şi neacordarea de fonduri suficiente pentru educaţie. Iată că se poate recompensa iniţiativa, proactivitatea şi dăruirea elevilor şi a cadrelor didactice şi asta într-un moment deosebit de greu pentru sectorul educativ. Modelele de bună practică din domeniul educaţiei sunt premiate de Fundaţia Dinu Patriciu cu sume care totalizează 200.000 euro. "Gala Premiilor în Educaţie - Fundaţia Dinu Patriciu" este un proiect care premiază şi promovează oameni, proiecte şi organizaţii care au avut un impact semnificativ în sistemul educaţional din România. La această competiţie pot participa persoane fizice (elevi, studenţi, profesori preuniversitari şi profesori universitari), organizaţii neguvernamentale, instituţii de învăţământ preuniversitar şi universitar, de stat sau private, care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate. Pentru cei care nu s-au înscris încă, data limită de înscriere în concurs este 27 septembrie 2009. Categoriile de concurs la care participanţii se pot înscrie în competiţie sunt:
Învăţământ preuniversitar: Profesorul anului, Elevul anului (gimnaziu şi liceu), Şcoala anului (instituţii de învăţământ de stat sau private, inclusiv licee);
Învăţământ universitar: Profesorul anului, Studentul anului (ciclul de licenţă şi master), Facultatea anului (instituţii de învăţământ de stat sau private);
Cercetare in educaţie: Cercetătorul anului
Organizaţii neguvernamentale şi proiecte: Cel mai bun proiect educaţional (iniţiat şi dezvoltat de un ONG sau instituţie de învăţământ), Organizaţia neguvernamentală a anului (care activează în domeniul educaţiei de cel putin 2 ani, anterior datei de înscriere în concurs).
Pentru secţiunile "Elevul anului", "Studentul anului", "Profesorul anului (preuniversitar şi universitar)" şi "Cercetătorul anului" sunt eligibile aplicaţiile care descriu activităţi/proiecte/concursuri etc ... desfăşurate în perioada anului şcolar 2008-2009.
Pentru secţiunea "Cel mai bun proiect educaţional" sunt eligibile proiectele care s-au finalizat până la data de 15 iunie 2009, cu rezultate cuantificabile şi demonstrabile, care corespund unor seturi şi modele de excelenţă şi bune practici în domeniul educaţiei.
În cadrul competiţiei "Gala Premiilor în Educaţie" se acordă premii în bani locurilor I, II şi III, pentru fiecare categorie de mai sus. Locurile I sunt premiate astfel: profesorul anului (10.000 euro), elevul şi studentul anului (5000 euro), cercetătorul anului(10.000 euro), cel mai bun proiect educaţional (10.000 euro), şcoala şi facultatea anului (30.000 euro), ONG-ul anului în domeniul educaţiei (20.000 euro).
Dacă vă încadraţi în criteriile de eligibilitate, lăsaţi deoparte modestia, acordaţi-vă puţin timp şi spuneţi tuturor care sunt activităţile care v-ar putea aduce marele premiu. Pentru înscieri şi mai multe detalii accesaţi site-ul . Dacă sunteţi deja înscrişi, trimiteţi şi pe saptamana.reghineana@gmail.com proiectul dumneavoastră şi ne va face o deosebită onoare să îl publicăm.
Adriana Magdalin
Reghin, 14 august 2009

CEI MAI FRUMOŞI ŞI “DULCI” COPII


Blaga Alexia, la doar 6 anişori şi jumătate, pe lângă frumuseţe se poate lăuda cu o personalitate bine definită: este ambiţioasă, creativă şi inteligentă.


Ochişorii din imagine, aparţin lui Blaga Andrei, “specialist IT”, sincer şi “iubitor de sporturi extreme”... după părerea mămicii lui, care ne-a trimis această fotografie.

vineri, 14 august 2009

Economia României după alegeri: încă o datorie de 40 de miliarde de euro şi o nouă devalorizare a leului


“Situaţia economică a României este dezastruoasă în acest moment. După alegeri oamenii vor fi conştienţi de ea pentru că toate măsurile care nu se iau acum fiindcă România se îndatorează peste limită vor fi luate atunci”
, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
„Estimarea mea este că, la sfârşitul anului, România va avea o datorie proaspătă de circa 40 de miliarde de euro. Se va răsfrânge, desigur, asupra poporului român, începând cu 1 ianuarie 2010”, a adăugat el.
Reducerea pensiilor, tăieri masive de salarii la bugetari şi majorări de taxe şi impozite, sunt doar câteva dintre măsurile care vor fi aplicate după alegeri. De asemenea, Chirieac susţine că, anul viitor, ne putem aştepta şi la importante mişcări sociale în România.
Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), spune că, după alegeri ne vom confrunta cu o devalorizarea puternică a cursului. “Probabil că 5 lei pentru un euro nu e o barieră de netrecut”.
Pe de altă parte, Bogdan Chirieac este de părere că euro va rămâne în plaja 4,1 lei – 4,3 lei. „Însă, la o prăbuşire cu două cifre anul acesta, e puţin probabil ca, în cursul euro-leu, acest lucru să nu se vadă. Putem asista la o depreciere controlată a monedei naţionale, dar în niciun caz la o prăbuşire aşa cum se întâmplă în economie”, a explicat el.
„După alegeri, ne vom trezi cu mortul în casă, mortul fiind economia românească”, susţine Chirieac. Când va ieşi România din criză? Analistul estimează o ieşire a României din criză, peste cinci - şapte ani de zile. „România nu va mai reuşi să iasă singură din criza, în care ne-am afundat din cauza acestui an electoral, decât cu sprijinul UE”, susţine el.
Şi Liviu Voinea crede că suntem mai aproape de începutul crizei decât de sfârşitul ei.
sursa Capital

Bani pentru anul şcolar 2009-2010 pentru instituţiile de învăţământ din Reghin

Primăria Municipiului Reghin a alocat pentru anul şcolar 2009-2010 suna de 535.000 de lei, care v-a fi destinată lucrărilor de reparaţii şi igienizare la instituţiile de învăţământ din oraş. La sfârşitul lunii iulie au fost recepţionate lucrările la Şcoala Generală Nr. 4, aceasta primind o suma de 20.000 de lei, bani destinaţi lucrărilor pentru reparaţii la acoperiş, zugrăvirea a şase săli de clasă, igienizarea grupurilor sanitare şi a holurilor. Pentru Grădiniţa Nr. 2 a fost alocată suma de 25.000 de lei, bani destinaţi igienizării blocului alimentar şi a sălii de mese, igienizarea grupurilor sanitare, vopsirea ferestrelor şi a gresiei pe scările de la intrare cât şi pentru scara interioară. Se mai lucrează la grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 unde a fost alocată suma de 25.000 de lei pentru reparaţia unei porţiuni de acoperiş, zugrăvirea grupului sanitar cât şi a unei laturi exterioare a clădirii. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 a primit 30.000 de lei pentru revizuirea unei părţi de acoperiş, igienizarea grupurilor sanitare şi totodată reparaţii la instalaţiile sanitare şi igienizarea a două săli de clasă. Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 6 au primit doar 15.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru reparaţia gardului la una din gradiniţe iar la cealaltă pentru reparaţia acoperişului şi igienizarea a trei săli de clase. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 3 şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4 au primit fiecare câte 10.000 de lei. Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 4 din Salcâmilor a primit 40.000 de lei, Grădiniţa cu program Prelungit Nr. 5 suma de 20.000 de lei, iar Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 3 i-a fost alocată suma de 25.000. La şcolile generale, sumele alocate încep să crească, astfel încât pentru Gimnaziul „Alexandru Ceuşeanu” s-a alocat suma de 55.000 de lei destinată reparaţiilor şi igienizării la grupurile sanitare din cele două clădiri aflate pe străzile Petru Maior şi Vânătorilor. Gimnaziul „Augustin Maior” a primit cu 5000 lei mai mult decât Gimnaziul „Alexandru Ceuşeanu” bani care vor fi folosiţi pentru igienizări şi reparaţii la faţada clădirii de pe strada Călăraşilor. Pentru Liceul „Lucian Blaga” a fost alocată suma de 35.000 de lei în timp ce pentru Liceul „Petru Maior” a fost alocată suma de 70.000 de lei destinaţi pentru igienizare grupuri sanitare, reparaţii şi ignifugare acoperiş. Liceul Agricol „Ioan Bojor” a primit în acest an doar 20.000 de lei, bani pentru procurarea şi montarea centralei termice.
Codruţa POP

Şcoala te face mare

“Şcoala te face mare” este o campanie de conştientizare publică organizată de Asociaţia Ovidiu Rom şi Asociaţia Telefonul Copilului, în parteneriat cu Administraţiile Publice Locale, Min. Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, UNICEF şi Salvaţi Copiii, care îşi propune creşterea gradului de participare şcolară a copiilor săraci din România.
Sub sloganul “Fiecare copil în şcoală este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, campania transmite un îndemn la acţiune: “Dacă ştii un copil care nu merge la scoală, al tău sau al altcuiva, ajută-l! Sună la 116 111!”. La acest număr, părinţii săraci pot suna gratuit pentru a afla ce pot face când au probleme să-şi înscrie copiii la şcoală/grădiniţă iar oamenii pot semnala cazuri de copii care nu merg la şcoală. Problemele identificate vor ajuta la formularea de politici publice cu privire la creşterea accesului la educaţie al copiilor săraci din România. Salvaţi Copiii va promova la scară naţională mesajul campaniei. Prin programele sale, Salvaţi Copiii asigură în anul scolar 2009-2010 susţinerea si accesul la educaţie preşcolară şi scolară a circa 3.250 de copii din comunităţile sărace din întreaga ţară.
Adriana Magdalin

Măsura 3.2.2. – Măsura cea mai controversată din istoria finănţărilor europene în România!

Milioane de euro aruncate pe apa sâmbetei, în timp ce birocraţia şi formalismul Oficiillor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit împing primăriile României la soluţii disperate

1. Pe 31 iulie s-a încheiat ultima sesiune de depunere de proiecte de finanţare pe Măsura 3.2.2. - renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Deputatul PNL Ciprian Dobre a făcut în 30 iunie 2009 o declaraţie în Parlament, în legătură cu unele nereguli sesizate în cadrul acestei măsuri şi nimeni nu a avut nici o replică. S-a făcut şi o conferinţă de presă pe această temă, însă, din păcate, nimeni nu a încercat măcar să verifice gravele deficienţe constatate. Ceea ce s-a întâmplat ulterior, demonstrează însă că această măsură a este una discriminatorie, cu grave deficienţe de ordin administrativ şi tehnic, şi care aruncă o lumină negativă asupra modului cum sunt aplicate, în România, acordurile cu Uniunea Europeană, mai ales în domeniul finanţărilor nerambursabile.

2. Voi puncta, în prima fază, chestiunile sesizate faţă de Măsura 3.2.2. Astfel, voi reveni asupra celor 4 modificări ale Grilei de Punctaj, modificări operate între ultima sesiune de depunere a proiectelor (anul 2008) şi sesiunea din iulie 2009. Aceste modificări sunt, în esenţă următoarele:
La criteriul 2, punctajul maxim pentru localităţile cu grad ridicat de sărăcie era, pe vechea grilă, de 15 puncte, iar pe noua grilă de 10 puncte.
La criteriul 4, intitulat „Proiecte integrate de investiţii”, pe noua grilă se acordă 5 puncte, în timp ce vechea grilă acorda 10 puncte.
Astfel, la criteriul 6, intitulat „Proiecte de investiţii în infrastructura de drumuri care asigură legătura cu principalele căi rutiere (drumurile judeţene, naţionale) sau alte căi principale de transport (feroviare şi fluviale)”, pe grila veche se acordau 10 puncte, în timp ce noua grilă acordă 25 de puncte.
La criteriul 7, intitulat „Proiecte de investiţii în infrastructura de alimentare cu apă în zonele în care apa este insuficientă sau în zonele care prezintă incidenţă ridicată a perioadelor de secetă”, pe noua grilă se acordă doar 5 puncte, în timp ce vechea grilă acorda 10 puncte.

3. Nedreptatea, discriminarea, rezultate din aceste manevre de schimbare a grilei de punctaj sunt evidente. S-a instituit astfel, pentru prima oară în istoria fondurilor europene în România, un focar de dezechilibre, din care cei care au de pierdut sunt oamenii, comunităţile locale săteşti în primul rând.

4. Punctajul diferit dintre cele două grile face ca, pentru proiectele depuse în sesiunea iulie din acest an, să se introducă un dezechilibru major în acordarea punctelor, pe capitole de proiect astfel: dacă investiţia de drum este majoritar valorică în cadrul componentei de infrastuctură, proiectul depus este punctat cu 25 de puncte, conform criteriul 6 din noua grilă, în timp ce pentru o investiţie de apă/apă uzată pentru zonele în care apa prezintă un grad ridicat de poluare sau zonele în care apa freatică prezintă o concentraţie ridicată de nitraţi ce afectează sănătatea populaţiei, se acordă doar 5 puncte. DEZECHILIBRUL ESTE EVIDENT. Potrivit noii grile, sănătatea populaţiei NU mai contează! Cu alte cuvinte, indiferent de nevoile comunităţilor, au câştig de cauză numai acele proiecte în care componenta de drum este majoritar valorică.
Mai mult, AMBELE CRITERII - 5 şi 6 - SE APLICĂ DOAR DACĂ COMPONENTELE RESPECTIVE SUNT MAJORITAR VALORICE ÎN CADRUL INVESTIŢIEI DE INFRASTRUCTURĂ A PROIECTULUI!
De fapt, mai pe româneşte, dacă faci drum câştigi 25 de puncte, dacă faci apă, câştigi 5 puncte. Vrei, nu vrei, trebuie să faci drum! Din start, comunităţile care au nevoie de investiţii stringente în infrastructura de apă / apă uzată, sunt practic excluse de la finanţare, cu toate că iniţial se acordau punctaje echilibrate pe vechea grilă! NU contează că oamenii nu au apă, că beau apă poluată, că au nitraţi! Cineva a hotărât că anul acesta vom face numai şi numai drumuri pe măsura 3.2.2.! Majoritar valorice, evident!

5. Este limpede că modificarea de punctaj subliniată anterior urmăreşte direcţionarea sumelor alocate prin măsura 3.2.2. spre societăţile care se ocupă în principal de drumuri. Ai nevoie de apă, faci asfalt! Aceasta este logica noii grile de punctaj.
De ce s-a renunţat la punctajul din vechea grilă? Potrivit noii grile, gradul de sărăcie a pierdut 5 puncte, cu toate că măsura se adresează în principal unui mediu uman defavorizat, mediul rural în general! Punctarea sărăciei se face după date din 2002, care oricum nu mai sunt valabile azi, în anul de graţie 2009 şi într-un mediu economic aflat în plină criză.

6. În altă ordine de idei, se presupune că măsura 3.2.2. se adresează proiectelor aşa-zis integrate, ori, prin noua grilă, tocmai calitatea de proiect integrat este subminată, pierzând 5 puncte faţă de vechea grilă, care acorda pentru proiectele integrate 10 puncte.
Care sunt motivele acestor dezechilibre de punctaj? S-au schimbat cumva criteriile măsurii 3.2.2.? De ce se urmăreşte direcţionarea banilor comunitari preponderent spre drumuri? E o întrebare la care cei care administrează aceste fonduri trebuie să ne dea urgent un răspuns.

7. S-a gândit cineva din acest guvern să îi întrebe pe primari care sunt necesităţile reale ale comunităţilor săteşti? Facem întâi drumuri şi apoi întroducem alimentarea cu apă? Ca să stricăm apoi drumurile din nou, atunci când va trebui să introducem apa?
Este evident că, în noile condiţii, finanţarea unui proiect de apă / apă uzată nu mai depinde de valoarea reală, intelectuală, a proiectului ca să zic aşa, deoarece nu mai depinde de nevoile reale ale comunităţilor rurale.
Dacă guvernul vrea să direcţioneze banii alocaţi prin măsura 3.2.2. în infrastructura de drum, acolo unde se susţine că ar avea o viteză de circulaţie mai mare, măcar să o recunoască public! În realitate, noua grilă de punctaje este încă o dovadă că satele noastre sunt efectiv lăsate de izbelişte!
Cunosc oare responsabilii Uniunii Europene aceste realităţi? Facem cumva discriminare chiar între comunităţile rurale, doar pentru a ne bate cu pumnii în piept că accesăm fonduri europene? Parcurgând noua grilă, aproape că te întrebi dacă nu cumva ea nu a fost gândită pentru proiecte care deja există. 90% dintre primari şi-au pregătit proiectele după vechea grilă de punctaje, iar acum constată că nu vor îndeplini condiţiile de eligibilitate.

8. Primăriile au cheltuit o groază de bani ca să depună proiecte pe măsura 3.2.2. şi multe vor constata că i-au cheltuit degeaba. Este nedrept, este inuman.

9. Lucrurile s-au agravat însă după lansarea sesiunii din iulie 2009. Astfel, fişierul cu modelul CERERII DE FINANŢARE lansat iniţial şi pus la dispoziţia primarilor şi autorităţilor locale, conţinea erori datorită cărora se ajungea la cumulul TVA-ului cu cheltuiala eligibilă din proiect, fapt de altminteri sesizat mult după lansarea licitaţiei de proiecte. Acest fişier a fost înlocuit după 1 iulie, fapt care a obligat autorităţile publice, proiectanţii şi consultanţii la refacerea cererilor de finanţare, ceea ce a condus la consum de timp suplimentar. Acest aspect arată că AU FOST SCHIMBATE REGULILE JOCULUI ÎN TIMPUL JOCULUI, fapt inadmisibil dacă discutăm din punct de vedere procedural, deoarece a dus, pe de o parte, la îngreunarea procesului de realizare a proiectelor, iar pe de altă parte a generat confuzie în rândurile solicitanţilor.

10. În cadrul sesiunii de depunere 2009, solicitanţii au fost constrânşi să obţină avize de care au aflat în ziua depunerii (ex.: Notificările că achiziţiile de utilaje NU fac obiectul evaluării din punct de vedere al protecţiei mediului, condiţiilor de igienă şi sănătate publică sau domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor). Sistemul a funcţionat la limita sa cea mai de jos, iar în ziua de 31 iulie, la sediile Oficiilor Judeţene au fost văzute lucruri care sfidează orice raţiune. La Mureş, de pildă, au fost primite într-o singură zi peste 40 de proiecte, iar în aceeaşi zi, autoritatea competentă (OJPDRP Mureş) a şi soluţionat cererile (dacă se acceptă sau nu proiectele). Întrebarea este cum, prin ce mijloace, au izbutit o mână de oameni să verifice, într-o singură zi, în doar câteva ore, peste 40 de proiecte, să le evalueze în mod obiectiv şi să emită rezoluţii finale legate de acestea? Un proiect are circa 700 de pagini, ori să frunzăreşti numai atâtea tomuri de hârtie presupune zeci de ore de muncă şi un personal suficient de numeros pentru a te încadra în timp (este vorba de peste 40 de mii de pagini corespunzătoare celor peste 60 de proiecte depuse la OJPDRP Mureş). Subiectivismul este mai mult decât evident!

11. Există suspiciunea că, o parte din proiecte, au fost completate ulterior depunerii lor, prin adăugarea ulterioară de documente şi avize, ori, dacă acest lucru se confirmă, avem o problemă uriaşă legată de modul de acceptare al dosarelor de proiecte în România. Este limpede că asupra măsurii 3.2.2. planează prea multe suspiciuni pentru a evita o intervenţie a Comisiei Europene în această direcţie.

12. Probleme legate de depunerea proiectelor, mai exact, de procedura defectuoasă de depunere au fost deja semnalate în judeţele Alba, Cluj, Covasna şi în Mureş. Foarte probabil, numărul judeţelor în care au fost probleme de depunere este mai mare. Aceste probleme se referă la modul de lucru al angajaţilor OJPDRP, mod mai mult decât defectuos.

Cristian Chirteş,
Consilier Judeţean Mureş
10 august 2009, Tg-Mureş

Impozitul forfetar, scos în anumite domenii de la 1 ianuarie

Emil Boc a declarat în 10 august, după şedinţa coaliţiei PD-L - PSD, că impozitul minim va fi aplicat, începând cu 1 ianuarie 2010, doar la anumite domenii specifice. Primul Ministru a declarat că Ministerul Finanţelor a fost mandatat, alături de miniştrii din echipa de negociere cu FMI, ca, în partea finală a discuţiilor să susţină măsurile necesare activităţii economice şi mediului de afaceri, pentru menţinerea locurilor de muncă. Aceste măsuri se referă la menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, menţinerea TVA la acelaşi nivel de 19%.

De la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2%
Premierul a spus că de la 1 octombrie va fi introdusă neimpozitarea profitului reinvestit. De asemenea, tot de la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2% (consistent, nu-i aşa? La o pensie de 600 de lei, 2% reprezintă cca 12 lei. Să trăim bine, nu alta! Cu cât se vor mări costurile la facturile curente? Sigur, cu peste 2%!!!), conform calendarului stabilit iniţial.

Impozitul forfetar, restrâns la domenii
sau activităţi specifice

Boc a precizat că, de la 1 ianuarie, impozitul forfetar va fi restrâns la domenii sau activităţi specifice, decise de specialiştii de la Ministerul Finanţelor (după analize laborioase... cum deja ne-am obişnuit. De ce nu se accelerează aceste modificări asupra unei legi care a făcut ravagii în economia românească?? Îşi asumă oare Guvernul responsabilitatea pentru dezastrul creat? Cum?).
Şeful Guvernului susţine că va continua procedura de rambursare transparentă a TVA.

Locul de muncă al românului,prioritatea numărul 1
Emil Boc a mai spus că vor fi asigurate resursele financiare pentru infrastructură, pentru a asigura locuri de muncă, concomitent cu resurse financiare suplimentare pentru finanţarea proiectelor europene. A mai precizat că locul de muncă al românului este prioritatea numărul 1 a Guvernului, disponibilizările nefiind dorite (oare Guvernului îi pasă de oameni sau doreşte doar evitarea plaţii indemnizaţiilor de şomaj. De curând am mai văzut cu toţii o tentativă de măsuri aşa-zise anticriză tot pe spinarea noastră, prin concedii fără plată pentru bugetari).

Mai mult, cu ajutorul măsurilor anti-criză de până acum, s-au închis peste 100.000 de firme iar Consiliul Naţional al IMM preconizează că până la sfârşitul anului se vor mai închide încă 100.000. Numărul restanţierilor la rabursarea creditelor bancare a crescut la o cotă fără precedent? După ce în luna mai 2009 a fost depăşit pragul de 200.000 de persoane, în iunie, restanţierii au ajuns să numere 200.934 de persoane. Şi mai mult vom avea peste un milion de şomeri până la sfârşitul anului.
Cum vom reuşi să trăim bine în aceste condiţii?

Subvenţii pentru motorină

Primăria Municipiului Reghin anunţă că începând cu data de 1 august, agricultorii din zona Reghin îşi pot depune dosarele la Centrul Agricol Reghin Directia Agricolă în vederea achiziţionării de motorină subvenţionată.
Valoarea subvenţiei pentru motorină este de 1 leu pe litru, cantitatea fiind de 39 litri pentru un hectar. Suprafaţa minimă pentru care se acordă subvenţia la motorină este de 1 hectar. Termenul limită de depunere a cererilor este 30 octombrie 2009, urmând ca adeverinţele obţinute astfel să fie utilizate pentru achiziţionarea motorinei până în data de 15 noiembrie, inclusiv. În vederea întocmirii dosarului, producătorii agricoli-persoane fizice şi juridice care înfiinţează culturi în teren arabil trebuie să obţină de la Primarie o adeverinţă conform înscrisurilor din Registrul Agricol cu suprafaţa de teren pe care o exploatează. Pe lângă această adeverinţă dosarul trebuie să includă dovada dreptului de folosinţă asupra suprafeţei de teren pe care înfiinţează culturi, o copie după certificatul de înmatriculare şi/sau certificatul de înregistrare pentru persoanele juridice, copie după cartea de identitate în cazul persoanelor fizice.

Grup din Ungaria la Casa de Cultură a Tineretului

Pe şcena Casei de Cultură a Tineretului, vineri 14 august începând de la ora 18:00 va fi prezentat un program artistic de către un grup din Ungaria. Grupul este format din aproximativ 35 de persoane, iar prezenţa lor aici, vine în urma celor două vizite făcute de către grupul de dansuri al Casei de Cultură a Tineretului în Ungaria, urmând ca reghinenii să le ofere acestora prilejul de a prezenta programul artistic la noi în localitate.

Tabăra de iniţiere în pictură la final

La sfârşitul săptămânii trecute s-a încheiat tabăra de pictură, iniţiere în pictura icoanei ,,Şcoala de vacanţă - Icoane colţ de rai”. Iniţiatori fiind cercul de religie „Micul Apostol” al Gimnaziului Alexandru Ceuşeanu şi Biserica Ortodoxă cu Hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfântul Vasile cel Mare Voivodeni-Gliga. Activitatea a fost susţinută de către Primăria Municipiului Reghin, Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu”, Muzeul Etnografic, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă” Casa Speranţei” cât şi de alţi susţinători. Cei care au coordonat această tabără au fost Friciu Daniela şi Stela Iacob, profesoare de religie.

Hoţ de porumb

În seara de 7 august 2009, în jurul orelor 21,30, un echipaj de ordine şi siguranţă publică de la Poliţia municipiului Reghin, au identificat în zona cartierului Apalina, din municipiul Reghin, un tânăr de 17 ani care transporta cu căruţa ştiuleţi de porumb, stabilindu-se faptul că aceştia proveneau de pe o parcelă agricolă cultivată cu porumb ce aparţine unei societăţi comerciale. Cercetările vor fi continuate de Biroul de Ordine Publică Urbană sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cu suspectul în stare de libertate.

Arhivă blog