La muzeul etnografic din Reghin, a avut loc pe data de 2 octombrie vernisajul expoziţiei cu temă comunistă. Cei care doresc să viziteze expoziţia şi să intre în contact cu lumea „epocii de aur” o mai pot face până pe data de 2 noiembrie. Până atunci, am stat de vorbă cu Florin Bogdan, iniţiatorul acestei expoziţii pentru a afla mai multe lucruri despre aceasta....
Rep: De ce o expoziţie cu temă comunistă?
Florin Bogdan: Comunismul este, poate, cea mai neagră perioadă din istoria poporului român. Chiar dacă este vorba despre o perioadă relativ recentă, au trecut 20 de ani de la îndepărtarea regimului comunist din România, s-a scris şi se va mai scrie foarte mult despre această perioadă, însă multe lucruri au fost lăsate uitării. Tocmai din această cauză am ales tema comunismului pentru această expoziţie, mai ales dacă luăm în calcul şi existenţa unei întregi generaţii de tineri născută după căderea regimului comunist.
Rep: Am văzut la expoziţie lucruri minunate, lucruri care pentru cei care au prins aceea perioadă cu siguranţă le-au stârnit amintiri! De unde ai făcut rost de toate acele lucruri?
F.B: Aceasta a fost partea cea mai dificilă. Tematica a fost stabilită încă de acum un an, însă adunarea obiectelor expuse a fost partea cea mai dificilă. O mică parte a obiectelor a provenit din colecţiile Muzeului Etnografic Reghin, iar cea mai mare parte a obiectelor au fost procurate cu ajutorul unor persoane din Reghin, cărora am preferat să le spunem colecţionari particulari, deşi trăim într-o perioadă în care acest lucru poate fi considerat ceva negativ, mai ales dacă vorbim despre obiecte aparţinând aşa-numitei „epoci de aur”. Un ajutor substanţial a venit din partea colegilor de la Muzeul Judeţean Mureş, care ne-au pus la dispoziţie foarte multe documente, fotografii şi materiale de propagandă din perioada comunismului. Le mulţumesc încă o dată tuturor celor care ne-au pus la dispoziţie aceste obiecte.
Rep: Ai avut ajutorul cuiva pentru a realiza acea expoziţie?
F.B: Da, am beneficiat de ajutorul mai multor persoane în realizarea acestei expoziţii. În primul rând este vorba despre colegii de la Muzeul Etnografic Reghin, fără de ajutorul cărora nu cred că se putea realiza această expoziţie. Mai apoi a contat foarte mult ajutorul domnului profesor Sabin Urzică de la Grupul Şcolar „Lucian Blaga” din Reghin. Cu privire la realizarea propriu-zisă a expoziţiei au contat foarte mult şi sfaturile primite de la colegii de la muzeele care au colaborat cu noi, respectiv doamna cercetător ştiinţific Ana Hancu de la Muzeul Judeţean Mureş şi doamna Diana Kinces de la Muzeul Judeţean Satu Mare. Ajutor am primit şi din partea colegilor de la Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin şi a părintelui protopop Teodor Beldean, mai ales cu informaţii pentru realizarea catalogului expoziţiei „Reghinul şi epoca de aur”, apărut în condiţii grafice deosebite cu largul concurs al domnului Dr. Silviu Borş (director al editurii Infoart Media din Sibiu), beneficiind de sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Reghin şi al preşedintei Asociaţiei „Moşteniri Mureşene”, doamna Maria Borzan. De asemenea un ajutor deosebit şi nesperat am primit din partea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de la Oradea, care prin persoana PS Virgil Bercea şi a preotului drd. Valeriu Median ne-au pus la dispoziţie câteva copii ale unor documente din dosarul de urmărire penală a Cardinalului Alexandru Todea.
Rep: Cum crezi că a prins la public acest eveniment?
F.B.: Cred că a prins destul de bine, deşi la vernisajul expoziţiei au participat mai puţine persoane decât ne-am fi aşteptat, în cele două săptămâni trecute de la vernisarea acestei expoziţii ea a fost vizitată de peste 500 de persoane, un fapt încurajator. Expoziţia „Reghinul şi epoca de aur” fiind deschisă până în data de 2 noiembrie 2009 îi aşteptăm în continuare pe reghineni să o viziteze, această expoziţie fiind oarecum dedicată locuitorilor Reghinului, mai ales datorită faptului că încadrează istoria comunităţii reghinene în ceea ce a fost perioada comunistă.
Rep: Filmul „Degradaţii” ...spune-mi câteva lucruri despre el. Cine sunt actorii , cum a apărut?
F.B: Scurt metrajul „Degradaţii” a făcut parte dintr-o idee; de a scoate vernisajul acestei expoziţii din tipicul acestui tip de activitate. Meritele îi aparţin în totalitate colegului meu, Adrian Bugnar, care s-a ocupat de realizarea acestui film. Filmul este un scurt-metraj realizat în scurt-timp (3 zile , respectiv o zi pentru elaborarea script-ului, pre-producţie, o zi pentru shooting-ul propriu-zis şi o zi pentru post-producţie) de către o echipă de amatori care, chiar dacă nu şi-au tocit coatele pe băncile ATF-ului, încearcă să compenseze lipsa de experienţă (poate şi de talent, ar zice cârcotaşii) printr-o atitudine autodidactă şi o mare dragoste faţă de cea de-a şaptea Artă. Nu se consideră vrăjitori ai peliculei, sunt prea necopţi pentru a face pe placul criticii, se mulţumesc deocamdată să binedispună pe cei care sunt destul de îngăduitori să le acorde 5 minute din timpul lor. Orice critică constructivă este binevenită. Scenariul a fost realizat de către Adrian Bugnar, filmările au fost realizate de către Gombos Robert, editarea şi montajul au fost realizate de acelaşi Robert Gombos, regia fiind semnată de către cei doi (Adrian Bugnar şi Robert Gombos), în rolurile principale fiind Costel Marian şi Robert Gombos, doi prieteni ai muzeului reghinean.
ANUNT
Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.
Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.
Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.
6 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
▼
2009
(128)
-
▼
decembrie
(36)
- VALEA GURGHIULUI – VALEA REGILOR
- Spaghete cu sos Stil Pesto
- 4 Tâlhari suspecţi
- Spune NU violenţei în familie
- Tâlhărie şi furt de telefoane
- Concurs Animăluţe
- 2012 - SFÂRŞITUL LUMII?
- În 19 noiembrie “S-au deschis cerurile”
- Cupa Sebastiano - Culturism şi Fitness la Reghin
- FENG SHUI - Arta antică ...
- Bancuri
- „Algocalminul” face miracole la Institutul de Limb...
- Bancuri
- Stiati ca...
- SĂRACI ÎN EUROPA
- Decedat In Drum
- Acţiunea „Tunetul”
- Pregătiri pentru sezonul rece
- PROIECTIL ÎN CIMITIR
- Poveşti ale comunismului la Muzeu
- MIERE ŞI SCORŢIŞOARĂ
- MESERII DE SUCCES ÎN PERIOADĂ DE CRIZĂ
- MELOTERAPIA ŞI DANSUL
- CROMOTERAPIA
- AROMOTERAPIA
- ROMANIAN PIANO TRIO DIN NOU, LA REGHIN
- CULTURA ÎN ORAŞUL VIORILOR
- Bancuri
- Stiati ca...
- Mircea Geoană nu consideră concedierile o soluţie ...
- „Dansul Viorilor” pe podium
- Control al Poliţiei în zona Pomilor
- Comercializarea de produse contrafacute
- Lemnul prinde viata în familia Suciu
- Ziua Internationala a vârstnicului
- Parada Baloanelor cu aer cald, la Eremitu
-
▼
decembrie
(36)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu