ANUNT

Ziarul Săptămâna Reghineană se distribuie doar pe bază de abonament şi la centrele de presă Valdor din Reghin şi la Agenţia LOTO din cartierul Unirii.

Cititorii interesaţi pot depune anunţurile de mică publicitate şi scrisorile către redacţia noastră în cutiile „Săptămânii Reghinene” aflate la centrele de presă VALDOR şi la centrul de presă de la agenţia LOTO din cartierul „Unirii”.

6 noiembrie 2009


vineri, 4 decembrie 2009

FENG SHUI - Arta antică ...

Feng Shui poate fi numită o ştiină a mediului iar originile ei sunt simple. Se bazează pe o interpetare a lumii naturale care i-a ajutat pe chinezi să creeze sisteme agriculturale eficiente şi pe studiul mişcării în timp şi spaţiu a energiei. Cum aceste principii au plecat din China şi s-au îmrăştiat în tot restul lumii ele au suferit modificări integrându-se în ideile şi obiceiurile din locurile respective şi inevitabil au atras o aură de mit şi superstiţie. În esenţă, toate societăţile deţin principiile Feng Shui dar ele sunt părţi ale altor discipline. În China, Feng Shui influenţează toate aspectele vieţii, de la nutriţie şi medicină până la artă. Practicat în zilele noastre, Feng Shui ne dă sfaturi pentru a crea medii în care ne simţim confortabili şi împliniţi. Unele din aceste medii pot fi foarte simple. Altele par să nu aibă sens până nu înţelegem că recunoscând problemele din vieţile noastre şi făcând paşi spre a le rezolva putem să ne conectăm la energiile spaţiului din jurul nostru şi să aducem schimbările dorite.
Chinezii au o vorbă: “În primul rând noroc; al doilea, destin; al treilea, Feng Shui; al patrulea, virtuţile iar al cincelea, educaţia”. Deşi Feng Shui poate fi o forţă puternică în viaţa noastră nu e un leac pentru toate problemele. Norocul joacă un rol important iar personalitatea sau karma e aproape la fel de importantă. Ceea ce facem cu vieţile noastre şi cum ne comportăm cu ceilalţi va avea o influenţă importantă pe viitor iar educaţia ne asigură uneltele pentru a reuşi în viaţă. Cel mai important factor prin care Feng Shui se separă de alte sisteme filosofice este adaptabilitatea la schimbări. Cele mai multe sisteme au evoluat din principii similare, înţelegerea lumii naturale a jucat un rol important iar fenomele naturale erau considerate insufleţite de o zeitate, recunoaşterea acesteia aducând unele beneficii oamenilor şi vieţii lor. Pe când aceste sisteme s-au cristalizat în religii şi zeităţile au fost venerate, Feng Shui a rămas o filosofie care poate fi folosită alături de orice sistem de credinţe. Feng Shui se foloseşte de formule din care reies energiile pozitive şi negative din decursul unui anumit interval de timp la un individ sau la o locuinţă. Alte formule indică cea mai bună locaţie pentru o persoană acasă sau la locul de muncă şi pot sugera cele mai bune locuri pentru amplasarea paturilor sau birourilor. Filosofia Feng Shui este îmbrăţişată de oamenii care sunt conştienţi de impactul pe care îl are spaţiul din jurul lor şi care simt nevoia să-şi îmbunătăţească viaţa.
Principiile de bază ale Feng Shui sunt Calea, Yin-Yang şi Chi. Calea (sau Tao) e o filosofie care ne arată cum să ne trăim vieţile în armonie cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea naturală. Ne putem folosi de Feng Shui ca să atingem această armonie. Forţe pozitive şi negative acţionează pentru a crea energie, în electricitate de exemplu. Yin şi Yang reprezintă aceste forţe permanent în mişcare, fiecare din ele încercând să o domine pe cealaltă. Unde una din ele devine dominantă se produce un dezechilibru iar în momentul în care una din forţe devine prea puternică influenţa ei scade iar cealaltă preia controlul. Puteţi să vă imaginaţi un râu lin care e Yin. Când curge peste pietre prinde viteză şi devine Yang. Când acesta se varsă într-un lac sau într-o mare, devine din nou Yin. Yin şi Yang sunt concepte opuse dar interdependente, nu poate exista unul fără celălalt. Chi este un concept puţin cunoscut pentru civilizaţia occidentală dar apare în toate filosofiile orientului. Este forţa vitală a tuturor vieţuitoarelor, calitatea mediului, puterea soarelui, a lunii şi a fenomenelor naturale. Scopul Feng Shui este acela de a crea medii prin care Chi să curgă lin pentru a ajunge la sănătate fizică şi psihică. Unde Chi curge greu sau se blochează sunt mai mari şansele ca problemele să apară în viaţa de zi cu zi. Într-o gospodărie unde Chi curge lin plantele, animalele, insectele şi nenumărate microorganisme vor trăi în echilibru. Într-un loc de muncă unde Chi curge liber, angajaţii sunt fericiţi, conştiincioşi şi vor avea un nivel de stres scăzut. În Feng Shui sunt cinci tipuri de energie, legate de cele cinci elemente: Lemn, Foc, Pământ, Metal şi Apă. Conceptul elementelor există în toată lumea. Chinezii le recunosc pe cele cinci care reies din dualitatea yin-yang şi care reprezintă manifestări ale energiei Chi. Ideal, ar trebui să existe un echilibru între toate elementele. Unde unul domină sau e slăbit apar dificultăţi. Interpretarea şi echilibrarea elementelor are un rol major în practica Feng Shui. Elementele se mişcă pe o cale predeterminată, într-un ciclu în care se susţin unele pe celelalte. Un exemplu ar fi apa care face ca lemnul să crească, acesta face ca focul să ardă de aici rezultând cenuşa care devine pământ în care se formează metalul care în forma lichidă se aseamănă cu apa. Un alt ciclu indică controlul elemetelor unul asupra celuilalt: Apa stinge focul dar e la rândul ei absorbită de pământ din care lemnul ia energia pentru a creşte fiind în final doborât de uneltele de metal.
Feng Shui ne ajută să ne poziţionăm cât mai avantajos în mediul care ne înconjoară. Poziţionarea locuinţelor precum şi a elementelor de decor interior, aranjarea mobilei, alegerea culorilor ne afectează pozitiv sau negativ. În numerele următoare vom încerca să vă ajutăm să vă îmbunătăţiţi locuinţa, grădina sau locul de muncă ca acestea să vă susţină cât mai bine.

Niciun comentariu: